Bécs-Schwecháton nem él meg a vírus

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a koronavírus terjedése elleni irányadó légiforgalmi szabványokat dolgoz ki. A bécs-schwecháti repülőtér a szigorú vírusellenes intézkedéseivel bizonyította, hogy méltó alanya a szabályozások tesztelésének. (Nyitó kép: az Austrian Airlines gépei © Bohmann / PID)

A repülés a legbiztonságosabb utazási forma, amit százmilliók vesznek  igénybe a világon. Ezért is nagyon fontos, hogy a légiforgalom mielőbb visszaálljon a normális szintjére úgy, hogy közben  az utasok egészsége se legyen veszélyben. Ezt vallják Bécs repülőterén is, amit szintén érzékenyen érintett a járvány; a májusi utasszám 99,3 százalékkal esett vissza az előző év májusához képest. Június 15-én azonban újra megkezdte – egyelőre korlátozott – működését az osztrák Austrian Airlines légitársaság és már más, menetrend szerinti járatok is indulhatnak Schwechátról. A járvány előtti utasszámot azonban még hosszú időbe telik újra elérni. A biztonságos utazás végett az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) most nemzetközi védelmi szabványokon dolgozik; kipróbálásuk egyik helyszínéül a bécs-schwecháti repülőteret választották. Az EASA által megfogalmazott ajánlások alapján a reptér egész területén kötelező a maszkviselés az utasok, kísérőik és az alkalmazottak számára, valamint meg kell tartani egymástól a legalább egyméteres távolságot is. Erre felfestések és táblák is felhívják a figyelmet. A jegykezelési helyszíneket, az információs ablakokat plexiüveggel szerelték föl, és számos ponton van lehetőség kézfertőtlenítésre. Ahol busszal szállítják az utasokat a repülőkhöz, ott az egyszerre felszállók számát limitálják. Ezeket az intézkedéseket eddig is alkalmazták, újdonság viszont, hogy minden érkező utast hőkamerás testhőmérséklet-mérésnek vetnek alá. Ez semmilyen kellemetlenséggel nem jár az utasok számára, mert a poggyászkiadóhoz haladás közben, automatikusan történik. A normálisnál magasabb testhő esetén hatósági orvosi vizsgálatra kerül sor.

A reptéren változatlanul lehetőség van önköltséges koronavírustesztet készíttetni, amelynek eredménye pár óra alatt kiderül. Akik még biztonságosabban szeretnének repülni, a honlapon igénybe vehetik a Covid care szolgáltatást is, aminek keretében az utast a reptér egyik alkalmazottja a jegykezeléstől a beszállókapuig kíséri, elintézi a gyors átjutást a biztonsági ellenőrzéseken és igény esetén a koronavírustesztet is megszervezi.

A szolgáltatás része a Covid Care csomag is, aminek tartalma egy maszk, egy pár eldobható kesztyű, fertőtlenítőszer, illetve általános tájékoztató a vírushelyzet alatti utazásról.