Szabadság téri irodalmi délutánról készül film

Hónapok óta tudható, hogy lesz ez a film, amelyet a jövő év tavaszán fognak bemutatni, a választás előtti hetekre időzítve. Amúgy minden annyira titkos, hogy szinte semmi sem szivárgott ki, csak annyi, hogy februárban még szereplőket kerestek „A hazugság ára” című filmhez, de mostanra feltehetőleg megtaláltak mindenkit, aki kell, mert hírek szerint már állnak a díszletek a pesti Szabadság téren.

Dolgoznak a kamerák, forog a film, hogy amikor majd eljön az ideje, lehessen felállva, ütemesen tapsolni a mozi végén, a szavazófülkékben pedig a megfelelő helyre húzni az ikszeTizenöt évvel ezelőtt, 2006-ban, amikor a film játszódik, még nem lehetett tudni semmit. Ma sem tudunk mindent, csak sok mindent sejtünk. Például azt, hogy kik adták át a Magyar Rádiónak az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc Őszödön elmondott beszédét, ki volt az ügyeletes szerkesztő a rádióban, aki a hangszalagot átvette, hogy aztán azt gondosan megszerkesztve és megvágva, annak szaftosabb részeit végül adásba engedje.
A lényeget azért lehet tudni. Például azt, kinek állt érdekében, hogy Toroczkai László a Magyar Televízió Szabadság téri székháza elé vezényelje a tömeget, ahol megostromolta a szemmel láthatóan meglepett, felkészületlen rendőrök által védett objektumot. Több száz rendőr sebesült meg az utóbb „békés tüntetőknek” kinevezett tömeg barátságos megmozdulása nyomán, és azt is tudjuk, hogy melyik volt az a – akkor ellenzékben lévő – párt, amelyik nem sokkal Gyurcsány elhíresült beszédének másnapját követően megszerezte az őszödi kormányüdülőben elmondott beszéd felvételét.
Ugyanez a párt aztán egész nyáron azzal traktálta a közvéleményt, hogy a kormány, élén az akkori pártelnök-miniszterelnökkel – hazudik.
Hivatalosan nem a most regnáló hatalom által megrendelt filmről van szó: hogy neve legyen a gyereknek, külföldi pénzből, külföldi rendezővel készül az alkotás. Politikailag tehát nem lesz elfogult, épp ellenkezőleg, az alkotók törekednek majd az objektivitásra, az események tárgyszerű, korhű bemutatására. A Szabadság téren mindenesetre már állnak a díszletek, vízágyúk és kiégett autók, köztük az a felgyújtott gépkocsi, (vagy annak a mása), amely évekig ott „parkolt” a köztévé azóta a Kunigunda utcába menekített épületének udvarán. Ez a gépkocsi az akkor éppen a tévé székházában dolgozó tévésé, Baló Györgyé volt.
Egyelőre tehát sok a homály, a kérdésekre nincs válasz, egyedül a képzeletnek nem lehet útját állni. Ezért most elképzeljük, milyen lesz filmen az MTV ostroma. Békés tüntetők érkeznek a Szabadság térre, egytől egyig jóarcú, a Fidesztől független, a pártról még sohasem hallott fiatalok, akik azért mentek a Szabadság térre, mert elterjedt, hogy aznap este Toroczkai László régi magyar költők lírai verseiből, valamint ókori filozófusok műveiből olvas fel, és a végén minden résztvevő annyi Túró Rudit ehet, amennyi csak a zsebébe belefér. A megmozdulás annyira békés, hogy a tömeg kis híján halálra unja magát, és már abba is belemennének, hogy legyen egy jó kis balhé, de nem lesz, csak akkor, amikor a rendőrök becsalogatják az embereket az épületbe, és arra kényszerítik őket, hogy törjenek és zúzzanak, rongáljanak, gyújtogassanak.
Ez volna a forgatókönyv egy rövid részlete, az meg tényleg ne tévesszen meg senkit, hogy a színészeket a Megafilm Tétényi úti székházába invitálták castingra. Éppen abba az épületbe, amelyben a Fidesztől nem túl távoli producer, Kálomista Gábor cégének székháza található.

Az előjelek tehát csupa jót ígérnek, s már most biztosra vehető, hogy magas művészi színvonalú, az igazságot szigorúan minden más elé helyező filmnek tapsolhatnak majd a 2022-i választási kampányban a kormánypárti szavazók.