Bécs: szemétszedés mobilalkalmazással

Az utcán, a földbe taposva vagy mélyen a fűszálak között csapdába esve: a helytelenül elhelyezett szemét nagy részét Bécsben a cigarettacsikkek alkotják. A „Tisztítsd meg Bécset!” kampányban most a „Litterati” mobiltelefonos alkalmazás segítségével próbálják meg felszámolni a bécsi csikkhegyeket.

Bécs: fali hamutartó.
(Kép: Christian Houdek/PID)

A Bécsi Köztisztaságiak (MA 48) statisztikája alapján Bécsben évente 300 millió cigarettavéget dobnak el, annak ellenére, hogy 22 ezer hamutartó áll a dohányosok a rendelkezésére. Ez azért is különösen káros, mert a csikkben található szűrő mikroműanyagból készül, ami nagyon ártalmas a környezetre. A „Tisztítsd meg Bécset!” (Clean dein Wien) kampány részeként most egy mobilalkalmazást is bevetnek, hogy leszámoljanak a cigarettavég-hegyekkel. A Litterati alkalmazás már négy éve fut, világszerte több mint 150 000 használója van. Segítségével eddig 4,5 millió darab szemetet gyűjtöttek össze. Az alkalmazással nemcsak a helytelenül elhelyezett hulladékot, hanem annak összeszedését és helyes elhelyezését is dokumentálni lehet. A jó tettet – hashtagekkel ellátva – aztán online meg lehet osztani az egész világgal, hogy másokat is sarkalljon.

Bécsben eddig 316 darab szemetet gyűjtöttek össze. A cél 25 000 összegyűjtött és megfelelően kezelt hulladék. A cigarettacsikkek mellett ez természetesen bármi lehet, hiszen a kampány mottója is az, hogy „nem számít, hogy cigarettacsikk, műanyag palack vagy egy régi újság – minden hulladék számít.”

A „Tisztítsd meg Bécset!” kampány saját honlapot is létrehozott, amelyen napra pontosan nyomon követhetők a résztvevők és a begyűjtött szemét mennyisége.

Honlap:

Képaláírás és copyright:

© PID / Christian Houdek