Bécs újra a legokosabb város

Nem elég a jó okosváros-stratégia, azt meg is kell valósítani – vonja le a következtetést legfrissebb tanulmányában a müncheni központú (Magyarországon is jelen lévő) Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég, amely ismét összeállította a világ „okosváros”-rangsorát. Az első helyen újra Bécs végzett, az osztrák fővárost London és a kanadai St. Albert követi. (Nyitó képünk: Bécsi látkép © Filmspektakel)

A Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég 2017-ben állította össze először a világ okosváros-stratégiával rendelkező városainak rangsorát, a Smart City Strategy Indexet. Akkor 87 várost vizsgált és súlyozott olyan szempontok és alszempontok szerint, mint például a lakhatás, az infrastruktúra, az oktatás, a gazdasági tevékenységek támogatása, az egészségügyi rendszer, a digitális szolgáltatások, a mobilitás vagy a digitális készségek. A lista élén, akárcsak most, az osztrák főváros végzett.

A rangsort azért készítették el újra, mert időközben 153-ra nőtt az okosváros-stratégiával rendelkező települések száma. A tanulmány ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a világ városainak 90 százaléka még mindig nem rendelkezik átfogó smart city koncepcióval, holott a stratégia csak az első lépés, sokkal fontosabb a megvalósítás. Az osztrák főváros is úgy tudta megőrizni első helyét, hogy az átfogó keretstratégia és újító-újszerű környezetvédelmi, mobilitási, oktatási, egészségügyi és közigazgatási megoldások mellett kiemelt figyelmet fordít az egyes kezdeményezések megvalósítására. Gyakran ugyanis nem a stratégián, hanem a tisztázatlan illetékességi területeken hiúsul meg a tervek megvalósítása. Ilyenkor egy olyan központi döntéshozó szervre van szükség, amelyiknek megvan a kellő szakmai tudása, ugyanakkor fölérendelt szervként össze tudja hangolni a város, a szolgáltatók és a kormányok érdekeit. Bécsben ezt az irányító szerepet a Smart City Agency tölti be.

Az osztrák főváros a többi között az egészségügy területén megkezdett digitalizációval, valamint a bárki számára hozzáférhető közigazgatási adatokkal és szolgáltatásokkal szerezte meg az idén is az első helyet. A másodikon London végzett, ahol wifivel, a légszennyezettséget mérő szenzorokkal és elektromos töltőállomásokkal szerelik fel a köztéri padokat és lámpaoszlopokat.

A tanulmány ugyanakkor azt is megállapítja, hogy feltörekvőben vannak az ázsiai nagyvárosok. Szingapúrban például most vezetik be a SingPass digitális felismerő rendszert, intelligens közvilágítást telepítenek, önjáró buszokat állítanak forgalomba és a távgyógyászattal kísérleteznek.

Bécs polgármestere, Michael Ludwig elmondta: „Nem önmagától értetődő, hogy Bécs a rangsor élén végzett, és nem ülhetünk a babérjaikon. Most az a feladat, hogy létrehozzuk a jövő városát és megszerzett ismereteink alapján további lépéseket tegyünk”.