Bécsben 200 000 euró támogatást kaphatnak cégek napelem-telepítésért

Új támogatási alapot vezetett be az osztrák főváros: április 20. óta akár 200 ezer eurós támogatást is kaphat az a vállalkozás, amelyik napelemeket telepít a fedett parkolójára vagy raktárterületére. A cél az, hogy Bécsben 2025-re ötször annyi áramot állítsanak elő napenergia segítségével, mint most. (A nyitó képen: napelemek árnyékolják Bécs egyik hulladék-feldolgozója, a Deponie Rautenweg parkolóját © PID / Houdek)

Az ügyintézés egyszerűsítésének, a támogatások növelésének és napelem-rendszerek telepítésének köszönhetően Bécsben egy éven belül az addiginak több mint felével emelkedett a városban működő napelemek összteljesítménye. A városvezetés célja, hogy 2025-re megötszörözzék a napenergia segítségével történő áramtermelést és további területeket, felületeket vonjanak be az áramtermelésbe. A most bevezetett támogatással arra szeretnék ösztönözni a cégeket, hogy szereltessenek napelemeket a parkolóik, raktárterületeik fölé, amelyek így rögtön árnyékolóként is szolgálhatnak.

„Bécs napenergia-stratégiájának egyik célja a területek legalkalmasabb kihasználása. Mivel a nagy parkolók és raktárterületek már eleve aszfaltozottak, érdemes sokoldalúan kihasználni őket. A napelem-rendszerek telepítésével a cégek csökkenthetik az energiafüggőségüket, maguk termelhetik meg például az elektromos autótöltőkhöz szükséges áramot” – mondta Bécs klímavédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky a támogatás bevezetése kapcsán.

A támogatásra legalább 100 négyzetméternyi fedett területtel, vagy 15 kilowattpeak (kWp) teljesítményű napelem-rendszerrel lehet pályázni. A hagyományos napelem-támogatás és az új támogatás révén 100 kWp-ig 500 eurós támogatás igényelhető kilowattpeakenként, efelett pedig 400 euró/kWp, vagy a támogatható költségek legföljebb 30 százalékát térítik meg. Napelem-rendszerenként akár 200 000 eurós hozzájárulás kapható. A kísérleti időszak végéig – 2023. december 31-ig – egy pályázó legföljebb két beruházással pályázhat.