Bécsi rezsitámogatás: eddig 38,3 millió eurót fizetett ki az osztrák főváros

Több mint 190 ezer bécsi háztartás már meg is kapta a megígért 200 eurós rezsitámogatást. Az egyszeri hozzájárulást automatikusan utalták a legszegényebbeknek. A gyermeküket egyedül nevelők még 100 eurót kapnak. (Bécsben megfizethetőnek kell maradnia az életnek © PID / C. Jobst)

„Az árak emelkedését azok érzik meg először, akiknek amúgy sem könnyű az élete. Mivel ezeknek az embereknek is ki kell fizetniük a számláikat, Bécs – az osztrák tartományok közül elsőként – segít nekik tompítani az áremelkedések hatásait” – mondta Peter Hacker szociális ügyekért felelős városi tanácsnok annak kapcsán, hogy Bécs 191 545 háztartás számára már át is utalta a 200 eurós rezsitámogatást. Ez összesen 38,3 millió euró kifizetés a legszegényebbek számára.

A rezsitámogatást automatikusan kapták meg azok, akik munkanélküli járadékra, lakhatási hozzájárulásra vagy vészhelyzeti segélyre jogosultak. Azok, akik közülük gyermeküket egyedül nevelő szülők, még júliusban további 100 eurót kapnak – szintén automatikusan. Ez a támogatás várhatóan mintegy 13 ezer bécsi családon segít majd. Mintegy 42 ezer egyszülős, szintén rossz anyagi körülmények között élő háztartás pedig augusztustól igényelhet támogatást a várostól.

Peter Hanke pénzügyi városi tanácsnok a rezsitámogatás kapcsán elmondta, nem ez az egyetlen támogatás, amit az osztrák főváros a bécsieknek ad. Már nagy erőkkel dolgoznak az energiabónuszon, ami mintegy egymillió bécsinek lesz majd könnyebbséget. Az egyszeri, 200 eurós támogatást nemcsak a nehéz anyagi helyzetben élők igényelhetik majd, hanem Bécsben bejelentett minden lakos. Így a támogatásból a bécsiek kétharmada, a középosztály is részesülhet. A bécsi „energiabónusz 2022”-re az osztrák főváros összesen 130 millió eurót különített el, és ez a negyedik támogatási csomag, amit a város ebben az évben a lakosság megsegítésére létrehozott.

Ezen felül Bécs városa külön bizottságot hozott létre, ami folyamatosan figyeli az energiaárakat és gondoskodik arról, hogy a bécsiek a lehető legkedvezőbb áron jussanak áramhoz. Az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie részletfizetési ajánlatot dolgozott ki mindazok számára, akiknek probléma a távhő-, az áram- és a gázszámla kifizetése, és kikapcsolási moratóriumot hirdetett a következő téli hónapokra.

Bécs városa azt vállalta, hogy lemond az energiaszolgáltató idei és jövő évi osztalékáról. Helyette a Wien Energie köteles az összeget a lakossági energiaárak csökkentésére, illetve olyan fejlesztésekre fordítani, amelyek az energiaátállást segítik elő.