Békét – azonnal! Tiltakozás az orosz–ukrán háború ellen

A MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) a II. világháború európai befejezéséhez, a győzelem napjához kötődően a mai háború elleni tiltakozásra hívja a békét szerető embereket! Jelszava: „Békét – azonnal! Tiltakozzunk a háború ellen!”

A tiltakozó megmozdulás május 8-án, vasárnap délután 3 órakor kezdődik a budapesti, V. kerületi Március 15. téren. – A történelmi helyszínen 80 évvel ezelőtt Közép-Európa legnagyobb háborúellenes tüntetését szervezték meg, amit a horthysta csendőrök szétvertek.

A békéért, a háború elleni tüntetés szónoka Hanti Vilmos, a MEASZ és a FIR (Fédération Internationale des Résistants / Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) elnöke, valamint Iványi Gábor lelkész, Radnóti Zoltán főrabbi. Közreműködik: Telma Lincoln (ének), Zsolnai Júlia és Rácz Feri (próza).

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége az 1945-i megalakulásától kezdve minden évben megemlékezik a győzelem napjáról. Arról, hogy a Hitler- ellenes koalícióban a Szovjetunió népei, így az orosz és ukrán nép is, hatalmas véráldozatot hozva, katonailag fölszabadították Európát a náci megszállás alól.

Azóta drága kincsnek tekintjük a békét!

Az idén nem lehet a győzelem napjáról, Európa napjáról úgy megemlékezni, hogy ne szóljunk a februárban kitört orosz–ukrán háborúról. A Szovjetunió népeinek II. világháborús hősies szerepvállalását és a mai orosz–ukrán háborút nem szabad összekeverni! Az utóbbi napokban Európában megrongált II. világháborús szovjet emlékművek azt láttatják velünk, hogy sokan egyenlőségjelet tesznek a kettő közé.

A február vége óta dühöngő háború valódi okainak feltárásában a közvélemény nagyon megosztott. A május 8-i béketüntetésnek nem célja, hogy az okokat elemezze. Azt viszont határozottan kijelentjük – szögezték le a szervezők –, hogy a háború sohasem oldja meg a vitás problémákat. A háború mindig a népek, a védtelenek szenvedésével, pusztulásával jár. Ferenc pápa szavaival: a háború a politika és az emberség kudarca. 

A most dúló háború csak nyomorúságot hoz-hozhat – nem csupán Európa, hanem az egész világ népei számára.

A mai háborúban el kell ítélnünk az agresszort, amelyik a szomszédja, egy szuverén ország területére lépett, az emberi életeket olt ki, tömegeket kényszerít otthonuk elhagyására, pusztítja az épített-alkotott civilizációt, megbontja az országok közötti, sokoldalú, építő kapcsolatokat. Különösen a 21. században elfogadhatatlan, ha bármelyik ország a vitás kérdéseket fegyverekkel akarja rendezni.

A mai orosz–ukrán háború azzal is fenyegeti az emberiséget, hogy fegyverkezési spirált indít el, kiszélesedik, és az atomfegyverek esetleges bevetésével a Föld teljes pusztulásához vezethet.

Mindezek miatt követeljük, hogy legyen béke azonnal – szól a szervezők állásfoglalása!

A mai háború kitörésétől fogva a MEASZ azt képviseli, hogy a vitás kérdéseket a felek háború helyett tárgyalások útján rendezzék.

Aki nem a háború azonnali befejezését szorgalmazza, az a további öldöklés, a rombolás pártján áll. 

A MEASZ elnöksége bízik abban, hogy gyerekeink, unokáink olyan békés világban tudnak majd élni, ahol a meghatározó erők kapacitásaikat nem rombolásra, hanem az emberiség előtt álló egészségügyi, környezeti és egyéb kihívások közös megoldására fordítják.

Egy Földünk van, egy életünk! Békét akarunk, azonnal! – követeli a tüntetés szervezőinek ma kiadott felhívása.