Beszóltak a világbajnokok Orbánnak

Előbb a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, majd a négyszeres világelső Sebastian Vettel is kritizálta a magyar kormány gyermekvédőnek nevezett törvényét. Kaptak is hideget, meleget a Fideszt védelmező kommentelőktől, ráadásul az Orbán-párt szellemi holdudvara is rámozdult a témára. Olyan nagyágyúk szálltak bele a két világbajnokba, mint Varga Judit igazságügyi miniszter, Deutsch Tamás, az első Orbán-kormány semmire sem jó beléptetőkapuinak felelőseként elhíresült sportminiszrere, vagy éppen a mostanság szokatlanul aktív Budai Gyula.

Varga Judit azt válaszolta Lewis Hamiltonnak, hogy a cipész maradjon a kaptafánál, s még egy személyes intimitást is megosztott a magánéletéből. Jelesül azt, hogy annak idején a KRESZ-vizsgájára ő tankönyvekből készült fel és nem a sajtóból. Deutsch Tamás még ennél js továbbment, egyenesen azt szögezte Hamilton mellének, hogy a pilótának csupán véleménye van, de nincs gyereke. Deutsch ex-miniszter amúgy autentikusnak tekinthető a témában, a Fidesz fenegyerekének ugyanis számos gyermeke van, több feleségtől – ráadásul. Mert bár a Fidesz családbarát kormányként hirdeti magát, mindemellett a családról vallott véleményüktől az sem áll távol, hogy a változatosság gyönyörködtet.

Még Budai Gyulát idéznénk röviden, aki Lewis Hamiltont a Facebookon Hamilton Lajosnak nevezte. Nyilván, mert azt gondolja, hogy ez így nagyon vicces, és a főnökei – talán még maga Orbán Viktor is – jót nevetnek majd rajta.

Nem is időzünk ennél többet a kormányközeli reagálásoknál, inkább jelezzük, hogy a Fideszben nem kellene élből lesöpörni az őket ért kritikákat, hanem, saját érdekükben, ideje volna elgondolkodni rajtuk. Nem a párt politikusainak, mert tőlük ilyen tevékenységet – különösen a nyári rekkenőben – nem vár el az ember, de azon szimpatizánsok számára ez mindenképpen hasznos volna, akik még nem veszítették el minden kapcsolatukat a valósággal, és az Orbánokkal, Szijjártókkal, Vargákkal ellentében, tudják, hogy mennyibe kerül a méregdrága gyümölcs, egy kiló hús, vagy egy liter tej.

Szóval, azon kellene kicsit töprengeni, hogy a két Forma 1-es pilótának miért az a véleménye a Fidesz parlamentje által elfogadott törvényről, hogy az homofób, tele van alávaló csúsztatásokkal és úgy általában, kifejezetten demokráciaellenes. Sem Hamiltonnak, sem pedig Vettelnek nem fűződik érdeke hozzá, hogy bírálja ezt a törvényt, mert – szemben a magyar ellenzékkel –, nem akarnak kormányra kerülni Magyarországon. A „hátsó szándék” – miszerint letaszítanák a nemzet legjobbjait a trónról, és átvennék tőlük az ország irányítását – részükről tehát kizárható. Azt sem feltételezhetjük róluk, hogy Brüsszel utasításait követik, Gyurcsány kottájából játszanak és Soros György fizeti a zsoldjukat.

Ezek az emberek – és hozzájuk hasonlóan nyilatkozó hírességek – semmit nem akarnak Magyarországtól, leszámítva, hogy néha idejönnek dolgozni. De nem akarnak kormányra kerülni, nem lennének a majdan felálló, ma még ellenzéki politikusokból álló kabinetnek sem tagjai, sem pedig haszonélvezői.

El kellene gondolkodni azon, hogyha nevezetteknek nem fűződik érdekük Orbán és a Fidesz bírálatához, akkor mégis, miért teszik. És ha e gondolkodás közben a Fidesz környezetéből bárki arra a következtetésre jutna, hogy a melegellenes törvény bírálói nem Magyarországot, hanem a Fidesz politikáját kritizálják, az egyáltalán nem áll messze a valóságtól.