Orbán a diktatúra eszközeitől sem riad vissza hatalmának meghosszabbítására

Száguldó jótétlelkeknek nevezi a Süddeutsche Zeitung Forma-1 olyan csillagait, mint Vettel és Hamilton, miután azok a Magyar Nagydíj kapcsán nagyobb toleranciát sürgetnek a tekintélyelvű Magyarországon. Ám sok futballistával szemben ők túllépnek a gesztusokon, politikai nyilatkozatokat tesznek, miután Orbán a népszavazással demokratikus színben igyekszik feltüntetni a jogfosztást.

Nagyon helyes – mutat rá az elemzés –, hogy már a Labdarúgó EB idején is fontos kérdés lett, miként kell eljárni az autokrata magyar vezetővel szemben. A sport egyébként sem lehet politikamentes, mert központi helyet foglal el a társadalomban. Focisták letérdeltek, sokszínűséget követelve, egyben elutasítva a diszkriminációt. A német kapus szivárványszínű karszalagot viselt. A magyarok elleni mérkőzésen gólja után Goretzka szívet formált a kezéből a szélsőjobbos magyar huligánoknak.

Dühítő volt, hogy az UEFA nem engedte szivárványszínnel megvilágítani a müncheni arénát., de a futballisták nemigen szólaltak meg, maradtak a jelképes akcióknál. Ez ügyben tanulhatnak az autóversenyzőktől. Vettel a mai futamon olyan sisakot és edzőcipőt hord, amelyet szivárványszínnel díszítettek. Miután jól odamondott az Orbán-rezsimnek.   

Ő már erősen tart afelé, hogy a politika fontos szerepet töltsön be sportpályafutásában. De ez csak azoknál okoz gondot, akik egészen rideg szívvel figyelik kiállását a tolerancia mellett. A Forma-1 fórum lett olyanok számára, akik javítanának az világon, és ez vitathatatlanul Hamilton érdeme. Ő állította át a profit-maximalizálásban utazó apparátust arra, hogy az ne egykarú bandita legyen, hanem szólaljon fel a rasszizmus ellen, Ne a haszonnal, hanem az emberekkel törődjék.

Hamilton Magyarországon üzent annak a 23 millió rajongónak, aki követi a közösségi hálón. Arra szólította fel a magyarokat, hogy voksoljanak nemmel a referendumon, mert a szerelem mindig győzni fog. Meglehetősen időszerű mondandó a sportág legnépszerűbb képviselőjétől, miközben az autóversenyzésnek gyakran a szemére hányják, hogy kiesett az időből.

Orbán Viktor a népszavazással próbálja még jobban kirekeszteni a melegeket. A kormány hadjáratot folytat a kisebbségek ellen, csak a bírálók szerint most nem a menekültek vannak terítéken. Emberi jogi szervezetek úgy látják, hogy egyre erősebb a hátrányos megkülönböztetés az ilyen emberekkel szemben. Most azonban nagyon úgy látszik, hogy véglegesen eszkalálódik a vita – állapítja meg a Der Spiegel.

Dudits Luca a Háttér Társaság nevében azt mondja, a nemrégiben hozott törvénymódosítás egyértelműen sérti a szabad véleménynyilvánítás, az emberi méltóság és az egyenlő bánásmód elvét. Ám a hatalomnak esze ágában sincs, hogy engedjen. Sőt, Orbán referendumot hirdetett meg, hogy igazolja saját irányvonalát. Ám a bejelentés mozgósítja a magyar civil társadalmat.

A tudósítás érintetteket is megszólaltat, akik elmondták, hogy a közhangulat miatt rejtőzködniük kell. Aki a közszolgálatban dolgozik, már nem meri bevallani a másságát, nehogy elveszítse az állását. A 24 éves diák, Hegedűs Máté, a Pride egyik szervezője arról szólt, hogy a Fidesz kb. egy éve ellenségnek minősítette a nemi kisebbségeket. Azóta felerősödtek ellenük a jobbos támadások. Az utcán melegeket, illetve transzneműeket bántalmaznak.

Az erőszak arra jó, hogy elvonja a figyelmet a többi közt a kivándorlásról, a nyugdíjasok sanyarú anyagi helyzetéről, az egészségügy állapotáról, a korrupcióról. Inkább az a mantra, hogy a queer-emberek gyerekeket veszélyeztetnek. A népszavazás pedig alattomos. A kérdéseket úgy fogalmazták meg, hogy ne lehessen nemmel válaszolni rájuk. Igazából azonban szó sincs a gyerekek védelméről. De a dolog úgy áll, hogy immár az egész civil társadalom a túlélésért küzd.

A szenvedő alanyok arról számolnak be, hogy a hivatalos cáfolatok ellenére nagyon is élő gyakorlat az illegális migránsok visszatoloncolása a magyar–román–szerb határtérségben, minden vizsgálat nélkül, ami pedig sérti az európai és a nemzetközi menekültügyi előírásokat. A The Washington Post/AP tudósítója felkereste szerb földön a mindössze pár száz lakosú Majdan községet, ahol kb. 200 idegen várja, hogy átjusson az erősen őrzött magyar és román határon.

Egyelőre azonban úgy tűnik föl, hogy zsákutcában rekedtek: előre nem tudnak menni, mint ahogy vissza sem. Így hónapok óta vesztegelnek, közben pedig újra és újra próbálkoznak. Ha elfogják őket, ami egyesekkel már több tucatszor megtörtént, akkor rövid úton átteszik őket a határ túloldalára, noha jogukban állna menedékkérelmet benyújtani. De ettől még rendszeres látvány, hogy csoportok sétálnak a napraforgótáblák között a határ felé. Elszántak, ugyanakkor igen nagy fába vágták a fejszéjüket a jobb jövő reményében.

A magyar határkerítés miatt először Romániába igyekeznek belépni. Emberi jogi aktivisták visszatérően figyelmeztetnek, hogy a két szomszédos országban többször is erőszakot alkalmaztak olyanokkal szemben, akik Majdanból indulva akadtak fenn a szűrőn. Az érintettek viszont nemigen szeretnek beszélni a történtekről, nehogy bajt hozzanak a fejükre. Inkább embercsempészeket vesznek igénybe, hogy bejuthassanak „az ígéret földjére”.

Egyszer a diktátoroknak is lejár az idejük – írja a Financial Times –,a következő három évben elvileg vezetőváltás lesz a világ három legkeményebb országában: az oroszoknál, a kínaiaknál, illetve az Egyesült Államokban. Utóbbi persze demokrácia, de újra felbukkanhat a színen Trump, így épeszű ember nem vesz mérget a sima hatalomváltásra.

Az utódlás persze általában gondot szokott okozni, és a történelem azt mutatja, hogy ha nem rendezett a folyamat, akkor jön a puccs, az orgyilkosság, a polgárháború és a felfordulás. Főként az olyan helyeken, mint Moszkva és Peking. Jövőre kiderül, maradni akar-e még Hszi, Putyinnak pedig két év múlva kell színt vallania, ideértve, hogy az országot netán az új államtanács irányítja majd, a politikussal az élen. Minél nagyobb a bizonytalanság, annál nagyobb az erőszak, a zűrzavar eshetősége.

Egy harvardi tanulmány kigyűjtötte, hogy a világ autokratáinak 41%-a befejezte földi pályafutását, vagy száműzetésbe kényszerült, illetve börtönbe került – egy év belül, miután, leköszönt. Nem túl rózsás kilátás az orosz és a kínai államfő számára. Előbbi hírek szerint legalább 50 milliárd dollárt gyűjtött össze közpénzből offshore számlákon, így túl kockázatos számára, hogy talál-e a maga helyére egy lakájt, aki megbízható és nem számoltatja el. Viszont minél inkább és tovább monopolizálja a hatalmát, annál nagyobb az esélye, hogy balul végzi.

Ez mindenütt nagy dilemma az olyan autokratáknak, akik már benne vannak a korban. Hszi bizonyos értelemben azonban még rosszabb helyzetben van. Orosz kollégájának még van három éve és ez bizonyos védettséget ad neki. A kínai vezető viszont annyi ellenséget szerzett a korrupcióellenes harccal, bárki ellene fordulhat. Az, hogy mennyire bizonytalannak érzi a pozícióját, kiderül abból, hogy több posztja van, mint Mao óta bárkinek a kínai politikában.

Amikor a választási kampány találkozik a kegyencrendszerrel: Orbán Viktor kinézett több külföldi érdekeltséget is– írja a tekintélyes svájci napilap, a Neue Zürcher Zeitung. Ennélfogva a határon túli befektetőknek mostanság több akadállyal is meg kell küzdeniük. Pl. a Budapest Airportnál, amelyet a hatalom éppen vissza kíván államosítani, pedig annak egy részét egykor éppen ő maga adta el.

Ha a magyar vezetés ki akar szorítani egy idegen vállalkozást az országból, akkor minden eszközt megengedettnek tekint. Így álhíreket terjeszt a többi közt arról, hogy a Ferihegyi repülőteret üzemeltető nemzetközi konzorcium el óhajtja adni a koncessziós jogokat. Miközben szó sincs róla. A düsseldorfi AviAllianz cáfolta a Magyar Nemzet jelentését, rámutatva, hogy nem kell és nem is áll szándékában túladni a társaságon, mert abban nagy fejlődési lehetőséget lát. A felkínált árat pedig túlzottan alacsonynak tartja.

Orbán izomból lépett fel és ez azt mutatja, hogy érhetik még meglepetések a külföldi beruházókat. Jövőre jönnek a választások, ezért a miniszterelnöknek nagyon nagy szüksége van a sikerjelentésekre. A Budapest Airport visszavételével pedig bizonyos köröknél jó pontokat szerezhet. A Budapesti Korrupciókutató Központ igazgatója, Tóth István János úgy látja, hogy a politikus ideges, mert a tavasszal lesz esélye az egyesült ellenzéknek.

A hatalom a járványt tekintette a legjobb alkalomnak, hogy újra a saját kezébe vegye a repülőtér működtetését. Hiszen a cég jó anyagi helyzetben van, ugyanakkor a forgalom leállása folytán nyomottak az árak. Azért, hogy megfélemlítse a tulajdonosokat, a magyar fél azt hirdeti, hogy ők anyagilag ki akarják üríteni a vállalkozást, miközben valójában az utóbbi két évben 167 millió eurót tettek bele.

A Vienna Insurance Group is megtapasztalta, hogy Magyarországon azért vannak némi bajok a jogbiztonsággal. Az osztrák biztosító eltervezte, hogy átveszi a holland Aegon kelet-európai üzletágát, ám a magyar fél keresztbe feküdt, éspedig a szükséghelyzetre hivatkozva. Bizonyos ágazatokban tetemes a külföldi tőke súlya, ezért könnyű ellene hangulatot kelteni. Ráadásul a kormány időnként még kétes eszközöket is alkalmaz puhításképpen.

A Budapest Airportnál pl. meggátolta, hogy az a ragály tetőpontján rövid távú hitelt vegyen fel. Ami arra utal, hogy ily módon könnyebben akar hozzájutni a zsákmányhoz.

Emellett erős a gyanú, hogy az ilyen tranzakciók során a csókosoknak áll a zászló, amivel Orbán megint csak a hatalmát próbálja bebiztosítani. Ezt támasztja alá az érintettek névsora a BA esetében is. De ezeket a törekvéseket egyelőre elkendőzi az LMBT-jogok körül kirobbant botrány.

Az AviAllianz ugyanakkor bekapcsolta az ügybe a politikát: a CDU-s Bundestag-képviselő, Gunther Kriechbaum az Európai Bizottság elnökétől kért segítséget. Ilyenformán be van programozva, hogy jön az újabb viszály a magyar vezetés és az EU között.