Betörők kedvence a hosszú hétvége

A húsvéti ünnepek alatt sokan indulnak útnak, és akár napokra is őrizetlenül hagyják otthonukat. A nyári nyaralási időszak mellett a hosszú hétvégéken emelkedik a lakásbetörések száma.

A legveszélyeztetettebb terület a közép-magyarországi térség és Budapest. A betörők leggyakrabban az ajtók, ablakok felfeszítésével jutnak be az ingatlanokba: egy gyenge zárral ellátott ajtót mindössze 15 másodperc alatt képesek kinyitni – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Emellett még számos módja lehet a betörésnek: ablakok, erkélyajtók befeszítése, hengerzártörés, zárfelfúrás vagy kirívóbbb esetekben fal- vagy tetőbontás.

Az illetéktelen behatolók leggyakrabban ékszereket, készpénzt, műszaki cikkeket, laptopokat, fényképezőgépeket, mobiltelefonokat tulajdonítanak el az ingatlanokból.

Korántsem mindegy, hogy milyen zárszerkezetekkel, nyílászárókkal vagy bejárati ajtóval rendelkezik az ingatlan. A magasabb szintű mechanikai, elektronikai védelmi berendezések, riasztók megléte esetén magasabb kártérítési limiteket tartalmazó ingatlanbiztosítási szerződés köthető.   

Egy átlagos méretű lakásra már egy-háromezer forint havi díjjal is köthető lakásbiztosítás, de előfordulhat, hogy ezek a biztosítások nem minden esetben térítenek betöréses lopás esetén. Ha betörés ellen is biztosítani szeretnénk otthonunkat, akkor érdemes a biztosítás megválasztásakor erre is figyelemmel lenni. Nem könnyű feladat eligazodni a lakásbiztosításokhoz kapcsolódó különféle vagyonvédelmi, biztonságtechnikai és betörésvédelmi ismeretek között. A MABISZ lakásbiztosítási és vagyonvédelmi és kármegelőzési bizottsága betörésvédelmi tájékoztatót állított össze, amely elérhető a szövetség honlapján.

Néhány általános megelőzési intézkedést mindenkinek ajánlatos megtartania otthona védelme céljából:

  • Indulás előtt mindenképpen győződjünk meg róla, hogy az ajtók és az ablakok zárva vannak.
  • Ha több napra elutazunk, érdemes szomszédot, rokont megkérni, hogy időnként ellenőrizze az ingatlant, űrítse ki a postaládát.
  • Semmiképpen se tegyük közhírré a közösségi portálokon, hogy nem tartózkodunk otthon, és a lakásunk üresen áll.

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) által készített kutatáskor betörés miatt börtönbüntetésre ítélt fogvatartottakat kérdeztek meg arról, hogy milyen szempontok alapján választották ki az ingatlant. Az OKI  tanulmánya szerint egy „átlagos” betörés időtartama legfeljebb 10-15 perc, s az elrettentő tényezők között első helyen szerepel a rács, a riasztó, illetve a szemtanúk felbukkanásának lehetősége.