Bevonult a szépirodalomba a klímakatasztrófa

Hét sikeres könyv szerzője, Rozán Eszter szombathelyi írónő mutatta be a frissen megjelent „Mielőtt kiapad” című alkotását az irodalomszerető közönségnek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

A kötetet – az előzőkhöz hasonlóan – a Szülőföld Könyvkiadó gondozta. A mély mondanivalót hordozó regényt Tanai Ibolya, a Szombathelyi Televízió szerkesztője ajánlotta az olvasók, rajongók figyelmébe.

A könyvbemutató előtt különleges élményben volt része a közönségnek: Rozán Eszter a regény alapján írt egy mini drámát, amelyet Kelemen Zoltán és Szabó Tibor színművész, valamint a szerző mutatott be.

Tanai Ibolya és a szerző, Rozán Eszter.

Tanai Ibolya szerint, ha az olvasó kézbe veszi a könyvet, elsőként a címét – „Mielőtt kiapad” – ízlelgeti, amely egyrészt a klímaváltozás kérdéskörére utal, másodlagos jelentése egész életünkre vonatkozik: tegyünk meg mindent addig, amíg lehetőségünk van rá. Az írónő szerint a világ súlyos problémája, a klímaváltozás nagyon aktuális napjainkban, akkor is, ha környezetünkben még nem igazán szembesülünk drámai következményekkel, de már vannak fenyegető jelek.

A regény olvasásakor egy olyan világba csöppenünk, ahol már nincsenek műanyagból készült tárgyak, és a kormányok számos intézkedést tettek a környezet védelmében, de a szélsőséges időjárást, tavaink vízszintjének csökkenését mégsem tudják megállítani. A klímaváltozás problémái a szereplők párbeszédeiben, gondolataiban és a háttérben mindvégig felbukkannak a regényben.

Rozán Eszter részletesen beszélt közönségének a történet szereplőiről, az érdekes és izgalmas cselekményről, a párkapcsolati – sokszor, bizony, ki nem beszélt problémákról: az apró utalásokból az is kiderült, hogy az írónő erőteljesen érdeklődik a pszichológia iránt és szép számban olvasott ezzel kapcsolatos szakirodalmat.

A könyvbemutató közönsége.

A kötet végén felbukkan egy másik cselekményszál is: belép a történetbe Jackson Pollock amerikai absztrakt, expresszionista festő, aki műveit automatikusan, festék csurgatásával, fröcskölésével hozta létre. Nem az volt a lényeg, milyen lesz a festmény, hanem már a mű létrejötte, elkészülte is egy művészi folyamat volt. Pollock életének utolsó éveiben szorongásos, alkoholizmusba forduló időszakában már keveset alkotott, 1956-ban autóbalesetben meghalt. A cselekményszál beszövésével az volt az írónő célja, hogy megkérdezhesse az olvasótól: Botrányos életet kell-e élnie egy alkotóművésznek, vagy akkor is létre tudja hozni remekműveit, ha nem ilyen a jelleme? Az írói fantáziának köszönhetően a festő szerepe kapcsolódik a regényhez is, valamelyik szereplőjéhez, ez kiderül a könyv olvasásakor.

Tanai Ibolya szerint a kötetből nemcsak egy történetet lehet kiolvasni, hanem komplex, maradandó élményt kaphatunk.