DATA: személyre szabott ernyő esőembereknek

A fogyatékos emberek világnapja december 3-án volt. Az ilyen egynapos odafigyelések persze figyelemfelhívásnak mindig jók, de ha reálisan értékeljük, vélhető, hogy mélyreható változásokat, nagy segítséget nem hoz az érintettek részére.

Ilyenkor inkább a döntéshozók számára kínálja magát az alkalom, hogy kommunikációs petárdáikat eldurrantsák, aztán minden megy tovább a maga útján. Magyarországon messze még a mindenki számára azonosan élhető tér, ahol látás-, hallás-, mozgássérült és egyéb akadályoztatással létező embertársunk is biztonsággal érezheti magát otthon.

Az Autisták Országos Szövetsége ma egy igen nagy lépésről számolt be szokásos éves szakmai rendezvényén, az ELTE Jogtudományi Karán. Az esemény igazi mérföldkő, hiszen itt mutatták be a DATA, azaz Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon című kezdeményezés részeként elkészült digitális támogató eszköz első változatát, ami ezentúl elérhető lesz kísérleti üzemmódban az arra vállalkozó érintettek számára is. (Az autizmusra elsőként az Esőember című amerikai filmdráma bemutatása után figyelt föl a magyar társadalom.)

Dr. Győri Miklós kutatásvezető mutatta be az AOSZ, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Delta System Kft. és a Big Fish Internettechnológiai Kft. közös termékét, amely 450 millió forintos európai uniós támogatással jutott a mai örömteli pillanatig. Miről is van szó?

Egy olyan mobiltelefonos alkalmazásról, amely az autizmus számtalan válfajával küzdő gyerekek és felnőttek számára teszi az eddiginél könnyebbé az életet, átjárhatóbbá a világot. A három évvel ezelőtti pályázat megjelenésétől hosszú út vezetett máig, de az alkotók szerint mindenképpen megérte, és biztosak benne, hogy a használók is így fogják gondolni, igaz rájuk is sok feladat vár. Ők lesznek, akik a finomítás, a korrekciók és a továbbfejlesztés motorjai lehetnek.

Magyarországon legalább százezer autista él. Az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

(A kép forrása: depositphotos.com)

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek probléma a közösség írott és íratlan szabályainak a megértése, nehezen olvas gesztusokból, arckifejezésből és gyakran nem érti a hasonlatokat, szófordulatokat. Az autista személyek láthatóan másképp viselkednek, mint mi. Valószínűleg mindannyian találkoztunk már autizmussal élő személlyel buszon, iskolában, vagy valamilyen társaságban, aki valahogy „furcsán”, nem megszokott módon viselkedett. Nekik segíteni kell, hogy ne érezzék kívülállónak magukat, hogy helyt tudjanak állni a hétköznapi életben, hiszen értékes tagjai ők a társadalomnak, sőt sokszor különös képességekkel megáldott kiemelkedően értékes tagjai. Ám számtalanszor sodródnak a számukra problémás helyzetekbe, a DATA-applikáció viszont jó kapaszkodó lehet gyereknek, felnőttnek egyaránt.

Nem szabad abban bízni, hogy itt a minderre jó csodaalkalmazás, ami gombnyomásra kínálja a megoldást, viszont: ha a segítő és a fogyatékos személy együtt elindul sok türelemmel és kitartással, akkor maga a program keretként, egyre több helyzetben lesz támasz. Jövő február elejétől regisztrálhatnak a segítő személyek a webes felületen a tartalomszerkesztőre, amelyen kialakíthatják az adott fogyatékos személy igényeihez legmegfelelőbb rendszert. Mintatartalmak segítenek a tárházból feltölteni és személyre szabni az applikációt, amelyet majd a mobil eszközre kell tölteni úgy, hogy kapcsolatban legyen a webes felülettel. A mobilalkalmazás az autista személy kezében okostelefonon, vagy táblaszámítógépen egyéni napirendet kínál szövegben, képekkel, lépésenként segítve a személyt felépíteni egy napját, és minden teendőjét sikeresen elvégezni. Számtalan kiegészítő funkció színesíti és árnyalja, választási és döntési lehetőséget is adva a használónak. A jutalmazás, mint egyéni lehetőség is beépülhet, vagy például bemutatkozási segédlet, illetve várakozási helyzetekre két játék is helyet kapott az alkalmazásban, de véleménynyilvánítási hőmérője is van, amelynek segítségével a támogató személy láthatja, hogy a támogatottja milyen módon viszonyult egy-egy helyzet megoldásához.

Sokrétű tudásbázissal együtt bocsátják útjára ezt az alkalmazást, így mostantól felkészülhetnek a segítők, hogy elsajátítsák az összes fortélyát ennek az okos segítő programnak. Az Autisták Országos Szövetsége januártól képzéseket is szervez azoknak, akik az írott és videó-anyagokon túl személyes oktatást kérnek. A program alkotói jövő szeptemberig már a DATA második változatát is szeretnék elkészíteni, és ehhez elengedhetetlenek a használók jelzései, hogy megfelelő finomításokkal és korrekciókkal még jobban használható legyen a DATA app.

Mi okozza az autizmust? Erre még nincs pontos válasz. A jó hír az, hogy a világon sok kutató foglalkozik a témával. A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozhatja.

Igaz, a tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek. És most már itt a DATA is, remélhetőleg sokak örömére és könnyebbségére.