Biró István jóvoltából legendás otthoni számítógépet kapott a Neumann Társaság múzeuma

Megjelenésekor, 1977-ben az amerikai Tandy által gyártott TRS-80-as az Apple II és a Commodore PET mellett az egyik legsikeresebb személyi számítógép volt. Még a világhírű sci-fi író, Isaac Asimov is ajánlotta a reménybeli vásárlóknak, mint a hagyományos írógép fejlett alternatíváját. (A képen: ezt a gépet reklámozta Asimov.)

A világ egyik első személyi számítógépének egy példányával gazdagodott a Neumann Társaság múzeuma: a TRS-80 volt a világ egyik első olyan otthoni számítógépe, amelyből már több százezer darabot értékesítettek világszerte. Ennek egy működőképes példányát ajándékozta Biró István informatikus és volt lapkiadó a Neumann Társaság informatika-történeti kiállításának. A szakmában matuzsálemi korú TRS-80 már meg is tekinthető a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora állandó tárlatában.

A TRS-80 számítógépet eredetileg az Egyesült Államokban fejlesztették, a modellcsalád a Commodore PET és az Apple II mellett az 1970-es évek második felének legsikeresebb otthoni számítógépe volt. A rivális Commodore PET és az Apple II egy kései változata már látható volt a szegedi informatikatörténeti tárlaton. A TRS-80 Model 1 egy vele kompatibilis monitorral, magnóval, illesztőegységgel, hajlékonylemez-meghajtóval, gépkönyvekkel és kézzel írt BASIC-programlistákkal együtt vált az állandó kiállítás részévé.

A géppel kompatibilis magyar iskolai számítógép, a HT-1080Z is már a gyűjtemény része. Az állandó tárlatba később beveszik a TRS-80 házi építésű magyar klónját is.

A TRS-80 mostantól kiállítási példánya meglehetősen kalandos úton jutott Magyarországra. Tulajdonosa, Biró István ausztráliai kiküldetésén szerezte be a gépet az 1980-as évek elején munkahelye, a Medicor vállalat számára, az elektronikus röntgengépek számítógépes továbbfejlesztésére. Konkrétan ezen a TRS-80-ason készült egy röntgen-generátor vezérlését automatizáló program, majd több alkalmazást, köztük vérképelemző programot is fejlesztett rá Biró István villamosmérnök. Ez a maga korában úttörőnek számító program nagy sikert aratott a MedicAsia 1983 kiállításon, amelyen egyébként a Medicor volt az egyetlen kelet-európai kiállító.

Biró István (a képen; foto: NJSzT ITF) a Medicor-korszak után az IDG lapkiadó alapító igazgatójaként vált ismertté, a Neumann Társaság tehetséggondozási programját pedig évek óta segíti önkéntesként, mint a Neumann János Nemzetközi Programtermék-verseny zsűritagja. A társaság az idén Tarján-emlékéremmel ismerte el életművét.

Az ITK-ban a Neumann Társaság alapító közreműködésével vezetett közérdekű muzeális gyűjtemény, az Informatika-történeti Múzeum Alapítvány kollekciójának mintegy harmada látható, a további tárgyakat raktárban őrzik. A múzeum folyamatosan kap felajánlásokat a menedzser-kalkulátoroktól a szekrény méretű mainframe-gépekig. Az állandó kiállításba a magyar vonatkozású vagy az informatika világtörténete szempontjából mérföldkőnek számító típusokat veszik be.

Az 1977–81 között gyártott, eredeti TRS-80 Model 1 számítógépek 8 bites mikroprocesszorral, 4, illetve 16 kilobájt RAM memóriával, monokróm monitorral rendelkeztek, később ennek a gépcsaládnak fejlettebb változatai is megjelentek, beleértve a zsebszámítógépeket is.