Eötvös Lorándra, a klasszikus fizika egyik fejedelmére emlékezik ország-világ

Eötvös Loránd (1848–1919) minden bizonnyal a Magyarországon valaha élt fizikusok közül a legismertebb a világon. Az éppen 100 esztendővel ezelőtt bekövetkezett halálának hírét meghallva Einstein azt mondta róla, hogy „a klasszikus fizika egyik fejedelme halt meg”. (A nyitó képen az Eötvös-inga; forrás: ETTE SUST)

Eötvös Loránd (a képen; forrás: Tomory Lajos Múzeum) rendkívüli kísérleti pontossággal bizonyította a klasszikus fizika két független mennyisége, a súlyos és a tehetetlen tömeg arányosságát, és ezzel szilárd tapasztalati alapot adott Einstein általános relativitáselmélete kiindulási pontjának, az ekvivalenciaelvnek. A gravitációs térrel kapcsolatos kutatási eredményeinek alapja és betetőzése a róla elnevezett csavarási mérleg, az Eötvös-inga volt, hiszen a terepi változatot munkatársaival a geofizikai kutatás első műszerévé fejlesztette. (A 20. század első felében a világ nagy szénhidrogén-telepeinek legtöbbjét Eötvös-ingával fedezték fel.) Mindemellett – még fiatal korában, a kapillaritással kapcsolatos kutatásai során − ő ismerte fel a folyadék moláris térfogata és hőmérséklete közötti összefüggést, amit a világ ma Eötvös-szabály néven ismer.

Nemcsak tudós volt, hanem kiváló ember is. A közéletben mindenütt, ahol csak megfordult, értékteremtő és megújító munkát végzett (így akadémiai elnökként, rektorként, miniszterként, egyesületek elnökeként), sőt kedvteléseiben (a túrázásban, hegymászásban és a fotózásban) is kivételesen igényes és eredeti volt.
Báró Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóját az UNESCO felvette az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével közösen megemlékezendő évfordulók listájára. A 2019. évet hazánkban − itthoni tudományos egyesületek és intézmények kezdeményezésére − Eötvös Loránd-emlékévnek tekintjük, amelynek védnöke: Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében április 8-án (Eötvös Loránd 1919. április 8-án bekövetkezett halálának évfordulóján) Eötvös-emléknapot tartanak. Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát ki. Délután ismeretterjesztő előadások lesznek; az Eötvös-emléknap esti filmvetítéssel zárul.

Az Eötvös Loránd-emlékév végéig mintegy száz tudományos, sport- és kulturális rendezvény zajlik itthon és határainkon túl is. A tervezett események listája, a lezajlott rendezvények – a többi között a januári nyitórendezvény − beszámolója, Eötvös eredeti sztereó-fényképeinek digitális átalakításával készített tömörlátvány-gyűjtemény, Eötvös Loránd dolgozatai, életéről és munkásságáról szóló cikkek sokasága mind elérhető lesz az Eötvös Loránd-emlékév honlapján.