Boltba igen, sétálni nem mehetnek a gyerekek

Bevásárolni és bankba mehetnek ki a gyerekek jövő hétfőtől. A korábbi 12 éves korhatárt a kormány 14 évre emelte fel mai ülésén. Nem engedélyezték ugyanakkor a játszóterek megnyitását illetve azt sem, hogy a gyerekek szülői felügyelet mellett sétálhassanak, biciklizhessenek a lakóhelyük környékén. Az étterem- és bártulajdonosok eközben vendéglátóhelyeik átalakítását tervezgetik arra az esetre, ha a kormány feloldaná a rájuk vonatkozó korlátozásokat. (Kép: Diaro Sur.)

A gyerekek igen, a biciklik és a görkorcsolyák azonban nem szabadulnak ki a karanténból még egy ideig. Nem engedélyezte a kormány a játszóterek megnyitását, sem a gyerekek otthonuk környéki, felügyelet melletti sétáit.

Frissítés:

Mivel túl sok kritikát kapott a kormány a határozat miatt, ezért este 9-kor az egészségügyi miniszter, Salvador Illa bejelentette, hogy mégis megengedik a szülőknek, hogy rövid sétákat tegyenek a 14 év alatti gyerekekkel a lakóhely körül.

Ugyanakkor jövő hét hétfőtől minden 14 év alatti gyermek elkísérheti édesapját, édesanyját vagy bármelyik felnőttet, akivel egy háztartásban él a szupermarketbe, gyógyszertárba illetve banki ügyeket intézni – jelentette be ma a kormány szóvivője, Maria Jesús Montero. A tartományi vezetők nyomására felemelték a korábban javasolt 12 éves korhatárt 14-re. A 14 és 18 év közötti fiatalok kijárásával kapcsolatban közölték, hogy ők eddig is ki tudtak ugrani szülői engedéllyel a boltba “kenyérért vagy újságért”, ezért a rájuk vonatkozó egyéb korlátozásokat nem enyhítik. A kormány a szülők felelősségteljes viselkedését kéri abban az esetben, ha gyermeküket magukkal viszik április 27-től az üzletekbe, hivatalokba. (Magyarul feliratozva.)

Elsősorban arra kérnek mindenkit, hogy a gyerekeket ne engedjék közel másokhoz illetve fordítsanak különös figyelmet a kicsik kezének tisztán tartására.

Foto: Madres Hoy.

Arra a kérdésre, hogy a kicsik közlekedhetnek-e biciklivel, görkorcsolyával a bolthoz vezető úton a kormányszóvivő azt mondta, ezt nem engedélyezhetik, mivel a szülők ebben az esetben nem tudják kontrollálni a gyerekek mozgását. A kormány az idősek, illetve a szabadban sportolók karanténját nem oldja fel.

A bár és étterem-tulajdonosok közben azt találgatják, hogyan alakítsák át vendéglátóhelyüket az új szabályoknak megfelelően. Kínai és olasz minták alapján igyekeznek elkészíteni a tervrajzokat az asztalok elhelyezéséről, illetve a higiéniai szabályokról. A madridi VP Hotel éttermét például így alakíthatják át.

Az eddigi intézkedéseket és ajánlásokat alapul véve, az asztalok és a vendégek között minimum 1 méter távolságot kell majd fenntartani, a bárpultnál nem lehet ülni, a fizetés pedig csak kártyával történhet majd. Valószínűleg limitálni fogják a vendégek számát is, így nem ülhetnek majd bizonyos létszámnál többen az éttermekben, illetve az sem fordulhat elő, hogy egyes vendégek a fél napjukat egy asztalnál sörözgetve töltik el.

Fotó: El País

Lehetnek majd olyan helyek is, ahol műanyag válaszfalat húznak fel a vendégek közé, bíztosítva ezzel a tökéletes elválasztást.

Fotó: InfoBae

Az otthoni munkavégzés meghosszabbítását is szorgalmazza a spanyol kormány. Május 9-ig tolják ki hamarosan a szükségállapotot, melynek ha vége is lesz a következő hónapban, akkor is arra fogják kérni a cégeket, hogy még legalább 2 hónapig engedélyezzék dolgozóiknak az otthoni munkavégzést.

Az elmúlt 24 órában 3968 tünettel rendelkező beteget regisztráltak a kórházak.

Forrás: egészségügyi minisztérium.

A tünetmentes, de pozitív eredménnyel teszteltek száma 1424 volt hétfő dél óta. Az elhunytak száma ismét emelkedett, ezúttal 430-an vesztették életüket a koronavírus miatt.