Félszáz spanyol gócpont – nyílnak az unión kívüli határok

(Alicantei tudósítás) Nem mindenki utazhat be Spanyolországba az unión kívülről. Összesen 13 ország kapta meg a biztonságos minősítést. Az Egyesült Államok, Brazília és Oroszország nem szerepel a listán. Portugáliával ünnepélyes keretek között nyíltak meg a határok szerdán; a két ország vezetői Badajozban találkoztak. Nemcsak a határok, a táborok is nyitnak. A szülők bizonytalanok, nem tudják, elengedjék-e a gyerekeiket vagy sem. A táborszervező cégek biztonsági tervekkel igyekeznek csillapítani a kedélyeket és kedvet csinálni a táborokhoz. Miközben az újrafertőzött területek száma napról-napra nő, Madrid a szeptemberi iskolakezdés tervezetén dolgozik és nem zárja ki az újabb, teljes karantén lehetőségét sem.

Amerikaiak és oroszok nem, kanadaiak és japánok beutazhatnak csütörtöktől Spanyolországba. Ma kezdődött volna el a határok megnyitása az unión kívüli országok előtt is, de a procedúra végül egy napot csúszik és csak 2-ától vagy 3-ától jöhetnek utazók az Európai Unió területére. Ám nem minden állam lakói utazhatnak szabadon az unióba. Az Egyesült Államok, Brazília, Oroszország, Afrika nagyrésze, valamint Uruguay kivételével az összes latin-amerikai ország előtt zárva maradnak a határok a fertőzöttek magas száma miatt. Spanyolország nyitott volna a kínaiak előtt is, ám Peking egyelőre nem döntötte el, hogy beengedi-e a spanyolokat a többi uniós állampolgárral együtt, így várniuk kell az európai utazásokkal. Amint úgy döntenek, hogy nyitnak a kontinens felé, azonnal törlődnek az egymás közötti korlátozások. Ugyanez a szabály vonatkozik Marokkóra: a spanyol kormány megnyitná a határokat, ám a marokkói vezetés még hezitál, így meg kell várni a kölcsönösség elvének teljesülését.

france_24.png

A France24 térképén a biztonságosnak minősített unión kívüli országok sárga színnel vannak megjelölve.

Végül összesen 14 ország előtt oldja fel az EU, ekként Spanyolország is a korlátozásokat: Ausztrália, Algéria, Kanada, Dél-Korea, Grúzia, Japán, Montenegró, Új-Zéland, Szerbia, Thaiföld, Tunézia, Uruguay, Ruanda és Portugália is mentesül a beutazási korlátozások alól. A portugál határt ünnepélyesen nyitotta meg Pedro Sánchez spanyol és Antonio Costa portugál miniszterelnök Badajozban. A rendezvényen a spanyol király, VI. Fülöp és Portugália elnöke, Marcelo de Sousa is részt vett. 

portugal-spanol.jpg

A fényképen Spanyolország és Portugália vezetői (Fotó: El Independiente)

Minden utazónak, aki légi vagy tengeri úton érkezik Spanyolország területére, át kell esnie a biztonsági ellenőrzésen, ami három részből áll: ránézéses és dokumentum-vizsgálatból, valamint lázmérésből. Akinek 37,5 fok fölött van a testhőmérséklete, azt azonnal további kivizsgálásokra küldik a reptereken kialakított orvosi rendelőkbe. 

elconfidencial_4.jpg

Fotó: El Confidencial

Ismét megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma a katalóniai Lleidában. Jelenleg 8 újrafertőzött területet tart nyilván az egészségügyi minisztérium a régióban, körülbelül 100 beteggel – különböző cégek dolgozóival, idősotthonok lakóival, valamint egy baráti társaság tagjaival. A lleidai újra fertőződések részben annak köszönhetőek, hogy a provincia közvetlenül Huesca mellett fekszik, melynek 3 régiója több, mint egy hete visszalépett a 2-es karanténfeloldási fázisba azért, mert túl sokan betegedtek meg gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemekben. A fertőzöttek száma még mindig emelkedik, de folyamatosan tesztelnek a térségben. A galíciai A Mariña is elkezdte magára vonni a figyelmet: 33 beteg miatt több mint 400 embert szigeteltek el, mert kapcsolatban voltak a pozitív tesztet adók valamelyikével.

lasexta.jpg

Spanyolország újrafertőzött területei (Fotó: La Sexta)

Az ország legnagyobb gócpontja továbbra is Aragónia, de jelentettek újra fertőződéseket az albacetei Tarazona de la Manchából, ahol családi körben terjedt el a koronavírus csakúgy, mint Castellón de la Planán, továbbá Fuerteventurán és a málagai Torrebermejában is el kellett szigetelni embereket. Már csak Asztúria és La Rioja közösség steril, onnan a karanténfeloldás óta nem érkezett bejelentés betegekről. Spanyolországban 51 gócpontot regisztráltak máig és összesen 1100 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. 

Félgőzzel és új szabályokkal ugyan, de kezdődnek a nyári táboroztatások. A gyerekek mennének, a szülők viszont bizonytalanok – ez az általános tapasztalat, melyről a táborokat szervező társaságok számoltak be. Sok tábor nem fog megnyitni az idén, azonban ahol lehet, próbálják megmenteni a szezont és megtartani az alkalmazottakat. A húsvét idején is kötelező karantén miatt a cégek hatalmas veszteségeket könyveltek el, többen közülük csődközelbe kerültek. Most többen biztonsági terveket készítettek az önkormányzatoknak, melyben garantálják a higiéniai és egyéb megelőző intézkedéseket.

eca.jpg

Corredor de Seguros Barcelona. (Fotó: ECA)

Azoknak a szülőknek, akik be szeretnék adni a gyereküket valamelyik táborba, nyilatkozatot kell írniuk arról, hogy a kiskorú legalább 14 napja egészséges és nem voltak a Covid-19-fertőzésre utaló tünetei. A táborok befogadóképességét csökkentik 50–75 százalékra, naponta mérik majd a gyerekek testhőmérsékletét és rendszeresítik a kézmosást. Ha valamelyik gyerek megbetegszik, elszigetelik a többiektől és értesítik a szülőket.

lascosassimples.jpg

Madrid eközben már a szeptemberi iskolakezdés tervezetén dolgozik. Négy lehetséges forgatókönyv szerint zajlik majd a gyerekek iskolapadba való visszatérése: az első változat szerint minden a megszokott mederben megy majd és gond nélkül kezdődhet újra a tanítás személyes jelenléttel, a legrosszabb forgatókönyv pedig az újabb, teljes karanténról és online tanításról szól. A kettő között elképzelhető, hogy lesznek olyan órák, amelyeket online tartanak meg, a többit pedig személyesen. A kézmosás, fertőtlenítés mindenhol alapelvként lesz bevezetve, a maszkok használatára viszont csak a felső osztályokba járókat kötelezhetik abban az esetben, ha a tanteremben nem oldható meg a gyerekek közötti 1,5 méteres távolságtartás.

elmundo_1.jpg

A madridi önkormányzat emellett szerdán 68 oktatási-nevelési központot nyitott ki a háromévesnél fiatalabb gyerekeknek, akiket a hónap végéig beadhatnak a szülők megőrzésre abban az esetben, ha nem tudnak otthonról dolgozni. A kicsikkel kisebb csoportokban foglalkoznak majd, külön asztalnál etetik őket és fontos, hogy nem vihetik be magukkal az otthoni játékaikat, helyette tiszta váltóruhával és váltócipővel kell érkezniük a központokba.

Fotó: La Voz de Galicia

Hivatalosan is benyújtotta a Nissan az elbocsátásokról szóló határozatot. Végül 2526 ember munkahelyét szüntetik meg az egyeztetések ellenére is. Ez minegy ötszázzal kevesebb, mint amennyit áprilisban terveztek. A cég úgy döntött, megpróbálja megmenteni az El Prati-i alkatrész-központot, ahol 110 ember dolgozik, valamint nem zárja be a műszaki és beszerzési központot sem, megmentve ezzel további 400 ember munkahelyét.

elperiodico_2.jpg

Fotó: El Periódico

A barcelonai Nissan gyár már tavaly nehéz helyzetben volt, fokozatosan veszítette el a megrendeléseket. A koronavírus miatt kialakult krízis végül az utolsó csapás volt a cégnek.