Borítékolható a csalás – rések a magyar választási rendszerben

Pártaktivisták adják át és gyűjtik be a levélszavazáshoz a csomagot, néha pedig “segítenek” is kitölteni – ez történik a napokban a Vajdaságban, információnk szerint pedig Erdélyben is. A levélszavazás intézménye sok visszaélésre ad módot, pedig a tét 1-2 országgyűlési mandátum sorsa is lehet.

Napok óta botránytól hangos a Vajdaság – írja a 24.hu, ugyanis a magyar törvényi előírásoknak fittyet hányva a Fidesz–közeli párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kézbesítik a levélszavazásra jogosító levélcsomagot.

Azelőtt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a levélszavazásról azt írta, a levélcsomag „kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem” – emlékeztet a lap. Az NVI állítólag nem tudott arról, hogy a csomagokat pártaktivisták viszik ki a Vajdaságban.

A rivális Magyar Mozgalom (MM) közleményben tiltakozott az eljárás ellen, sőt, ezt írja: az aktivisták megjelennek a házainknál, van ahová kopogtatás nélkül bemennek és ők maguk ki is töltik a szavazólapokat.

Nehezményezik, hogy az aktivisták a küldemény átadásakor semmiféle átvételi elismervényt nem adnak és nem is iratnak alá, így nincs nyoma annak, ki vette át, és ki nem vette át a dokumentációt, „ami azt jelenti, hogy nem tudhatjuk, végül nem a VMSZ irodáiban töltik-e ki a szavazópolgárok helyett a választási és népszavazási íveket”.

Az, amit a VMSZ művel az anyaországi választások kapcsán, akár választási csalásnak is minősíthető – írja a vajdasági magyar szervezet, a 24.hu pedig azzal az információval frissítette írását, hogy „egy olvasónk jelezte, a Vajdaságban élő szülei házánál is megjelentek a VMSZ-aktivisták, felajánlották a segítségüket, majd beikszelték a Fidesz-KDNP-t”.

A minap az Euronewsnak is jelezte egy külhoni magyar olvasó, hogy a VMSZ–hez hasonlóan Erdélyben az RMDSZ „saját aktivistáival kézbesíti és gyűjti be a levélszavazatokat, ezek útja teljesen ismeretlen”. A helyzet azonban az, hogy akkor is nehezen lehetne ellenőrizni az aláírások hitelességét, ha nem ők gyűjtenék be a borítékokat.