Borkai bujkál: fölfújták aztán lefújták

Két választás Győrött: vagy meggondolta magát a szexuális és korrupciós botrányba keveredett győri polgármester, vagy a Fidesz pártközpont agitációs és propagandaosztálya tiltotta meg neki az MTI belső használatra szánt csatornáján ma délután hat órára meghirdetett sajtótájékoztató megtartását. (A sajtótájékoztató helyszíne lett volna.)

A valójában nem várt esemény sorsáról 60 perc alatt döntöttek; a lefújásáról azonban már csak a megjelölt helyszínen értesültek az újságírók. A távirati iroda közleményében szereplő győri, városházi hivatalnok – éljen az udvariasság! – senkinek sem vette föl a telefonját.

Még a “szelíd” Neue Zürcher Zeitung sem tudta megállni, hogy ne írjon a magyarországi botrányokról.

Holott illett volna, mert a győri egyetem területén lévő Mobilis Interaktív Kiállítási Központ épülete elé nem csupán jó néhány hazai újságíró és tévés, hanem egy osztrák kolléga is betoppant. Megérdemelte volna a társaság, ha a városházi sajtóhivatalnok – legalább udvariasságból – méltóztatik a helyszínre autókázni, és személyesen közölni az esemény elmaradását hírét – és okát is.

Egyik sem történt meg, és az esemény lefújásának az indokát is legföljebb találgathatja a sajtó (“a Mobilis elé csődítették az ellenzéki sajtót, hogy a városházán nyugodtan megtarthassák a tájékoztatót a híveknek…”), ami korántsem tesz jót az egyébként is elképesztő módon megtépázott tekintélyű (még) győri polgármesternek. A városvezetőtől már az sem várható, hogy legalább egy közleményt juttat el a sajtónak. Az ő szempontjából talán jobb is. Ne izgassa most az embereket a négy folyó városában, ahol az egyik buszon két fiatalember azon elmélkedett, hogy: szabad-e a nyilvánosságra került fényképek, videó-felvételek után pornószínésznek nevezni a polgármestert?