Bosnyák vezetők idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolják Orbánt

Hivatali szervek és vallási vezetők elítélik, hogy Orbán Viktor és szóvivője szerint Bosznia lehetséges uniós csatlakozás erőpróba lesz az Európai Unió számára a muzulmán többségű lakossága miatt – számolt az amerikai ABC News tv-portálja, a brit Independent és még rengeteg sajtóorgánum az AP tudósításának átvételével.

Kovács Zoltán twitter üzenetében úgy fogalmazott, hogy Bosznia a maga kétmilliós muzulmán közösségével kihívást fog jelenteni. Orbán Viktor pedig ennek kapcsán a csaknem négyórás sajtótájékoztatóján még kedden beszélt arról, hogy Magyarországnak rengeteg energiát kell mozgósítani, hogy a Brüsszelben tapasztalható bővítési „fáradtságot” le tudja győzni. Úgy fogalmazott, hogy ő mindent megtesz azért, hogy meggyőzze Európa nagy vezetőit arról, hogy bár a Balkán tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő szempontjukból is kulcskérdés egy olyan állam biztonságának a megoldása, amelyben kétmillió muszlim él. Élesen kikeltek vezetők és pártok is Boszniában az elhangzottak ellen, egyesek ki akarják tiltani Orbán Viktort, aki hivatalos látogatásra készül Szarajevóba.

Az iszlám közösség vezetője idegengyűlölttel és rasszizmussal vádolta meg a magyar vezetőt. Reisu-l-ulema Kavazovic szerint, ha ilyen ideológia talajt fog, akkor visszatérünk abba a korba, amikor az európai egység fasiszta, náci, erőszakos és népirtáshoz vezető ideológiára épült, amely a holokausztba torkollott és egyéb rettenetes bűncselekményekhez vezetett.

A hárompárti elnökség bosnyák tagja, Sefik Dzaferovic szégyenletesnek és bántónak minősítette Orbán kijelentését. A cikk még kifogásolja azt is, amit szintén az évzáró sajtótájékoztatón mondott Orbán Viktor, hogy nem fogja támogatni a boszniai szerb vezető, Milorad Dodik elleni uniós szankciókat, akit a többi tagállam szeparatista nézetei miatt elítél. Dodik egyébként szerdán gyakorlatilag védelmébe vette „Magyarországot”, az őt ért kritikák ismeretében. Az írás Orbán muszlim- és menekültellenességének a bemutatásával zárul.

Még a skót jogászok hivatalos lapja, a Scottish Legal News is foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor kerek-perec kijelentette, nem tágít korábbi migrációs politikai céljaitól, még az Európai Bíróság erre vonatkozó elítélő határozata ellenére sem. Úgy fogalmazott: Magyarországnak nem áll szándékában megmásítani az erre vonatkozó jogszabályát. Szerinte az uniós törvények felett eljárt az idő, és előbbi amúgy is neki és az általa kiépített kerítésnek köszönheti, hogy a muzulmán bevándorlókat megállította. 

A Newsweek ehhez még hozzáteszi, hogy ennek a dacos politikának nyilván pénzügyi bírság lesz a vége, noha ez sem hatja meg a magyar kormányt.

Az is bekerült az amerikai híradásokba, hogy a magyar kormány végül megállapodott Ukrajnával, hogy a korábban leállított gázszállításokat újraindítja és Kijev ismét napi 8 millió köbméter európai fűtőanyaghoz jut – írja a US News and World Report. Szlovákián keresztül viszont kap további 27 millió köbmétert. A hazánkból Ukrajnába érkező gázszállításokat akkor állították le, amikor Budapest és az orosz Gazprom szeptemberben egy új, hosszútávra szóló olyan gázszerződést írt alá, amelyből kihagyták Ukrajnát.

Az orosz Ria Novosztyi úgy írt erről, hogy a korábbinál nagyobb mennyiségben érkezik majd Magyarországról gáz Ukrajnába, illetve hogy egyelőre csak 3 hónapra vonatkozik a megállapodás, de a felek természetesen dolgoznak a meghosszabbításán.

Az orosz Jevropejszkaja Pravdából viszont azt tudjuk meg, hogy Magyarország 100 millió Euróval támogatja a szerb oktatást és kkv-ket Bosznia-Hercegovinában. Orbán ezt a pénzügyi segítséget úgy kommentálta korábbi ottani vizitje alkalmával, hogy egy felelősen gondolkodó szomszéd állam ekképp gondoskodik a térség biztonságáról. Mert annak Szerbia az egyedüli biztosítéka.

A cikk persze emlékeztet arra, hogy Szerbia ígéretet tett a vajdasági magyarok kisebbségi jogainak megvédésére, s Orbán cserébe Belgrád minden kezdeményezését pártolja, a többi között a szerbek kiválását Bosznia-Hercegovinából, ami tiltakozást keltett az Egyesült Államok, Francia-, Német-, Olaszország részéről, és miáltal csak eszkalálódik a helyzet.