Brexit: Aggódnak a képviselők a brit kormány prioritásai miatt

A képviselők elismerik, hogy történt előrelépés a Brexit tárgyalásokban, de a neheze, legkeményebb része szerintük csak most következik. A brit kormány ne vegye készpénznek, hogy sikerül megállapodni. A képviselők üdvözlik a fokozott védelmi együttműködést​.

A december 14-15-i uniós csúcsról szóló Juncker és Tusk elnökökkel folytatott délelőtti vitában a képviselők arra figyelmeztették a brit kormányt, hogy ne vegye biztosra az átmeneti viszonyokról szóló megállapodást és kiemelték, hogy minél előbb hivatalos formába kell önteni a kilépési megállapodást.

Felszólították a brit felet, hogy tegye világossá az EU-hoz fűződő jövőbeni viszonnyal kapcsolatos elképzeléseit és lehetőleg ne olyan ügyekkel foglalkozzon, mint az útlevelek színe, amiről egyébként eddig is szabadon dönthetett. Egyes képviselők leszögezték, hogy semmilyen viszony nem érhet fel a teljes jogú EU-tagság előnyeivel.

Mások azt hangoztatták, hogy a soron következő tárgyalások keménynek ígérkeznek, ám ennek az az oka, hogy mindkét fél a számára legelőnyösebb megoldást keresi. Guy Verhofstadt, az EP Brexit koordinátora azt mondta, garanciákra van szükség az Egyesült Királyságban élni kívánó uniós állampolgárok tartózkodási engedélyre irányuló kérelme kapcsán, a brit fél által javasolt új tartózkodási státusz pedig nem szabad, hogy életbe lépjen az átmeneti időszak vége előtt.

A képviselők a fentieken túl üdvözölték a fokozottabb védelmi együttműködés irányába tett lépéseket, az eurózóna reformja mellet érveltek és a migráció, valamint a fiatalok munkanélkülisége kapcsán további uniós szintű megoldásokat sürgettek.

A nevekre kattintva az egyes beszédek visszanézhetők: Donald Tusk, a Tanács elnöke; Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke; Manfred Weber (EPP, Németország); Maria João RODRIGUES (S&D, Portugália); Syed KAMALL (ECR, Egyesült Királyság); Guy VERHOFSTADT (ALDE, Belgium); Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL, Ciprus); Ska KELLER (Greens/EFA, Németország); Rolandas PAKSAS (EFDD, Lettország); Marcel de GRAAFF (ENF, Hollandia).

A december 14-15-i uniós csúcs következtetései
Fotók, videók, hanganyagok (Brexit)
Fotók, videók, hanganyagok (EU-csúcs)
Brexit / Gyors áttekintés az EP Kutatási szolgálatáról (2018 január – angolul)
Brexit: A tárgyalások második szakasza (2017. december – angol összefoglaló)
Az EU jövője – top story
Video: a decemberi vita összefoglalója