Brutális drágulás: csaknem 4000 Ft egy „olcsó” családi ebéd

(Szerző: helyben.hu) Csaknem kétszer annyiba került a nyár elején egy négyadagos lecsóebéd, mint 2015 vége felé. Öt éve még 2000 forint alatt megúszhattuk a népszerű ételbe valók beszerzését, május-júniusban már a 4000-hez közelített a bevásárlás számlája. Természetesen leginkább a paprika és paradicsom drámai drágulása befolyásolja sok család kedvelt ételének árát.  (A nyitó kép forrása: www.pecsimami.hu)

A lecsó egyszerűen és gyorsan elkészíthető, az elmúlt bő három évben azonban alighanem ez is lekerült sok helyen az otthoni családi menüről. Az apróbb hozzávalók ára kevéssé változott, a zöldségek és még a szárazkolbász ára azonban jócskán növelte az árat. A jelenlegi kormány hatalomra jutásának évében, 2010-ben még 1746 forintba került az alapanyagok megvásárlása, 2015-ben már 1947 forintba. Ezután érezhetően csökkentek az árak, a végszámla 2016-ban 1425 forint volt. (Akkor a paradicsom kilója nem érte el a 400 forintot, paprika ára kilónként kb. 320 Ft volt.)

Az ezt követő évben további mérsékelt drágulással 1547-re nőttek a hozzávalók árai. Ezután aztán nincs megállás: 2018-ban már 2088, két éve 2299 forintot kellett fizetni a piacon. Tavaly 3125, az idei a nyár elej már 3830 forintba került a lecsó négy főre. Vagyis: nem egészen két év alatt 66 százalékos lett a drágulás. Ez volt az az időszak, 1100-1700 forintért adták a paradicsomot és 1400-1900 Ft-ért a paprikát.

Mindeközben a KSH által számolt – és szakértők által erősen bírált – átlagkeresetek: 2015: 261 ezer, 2016: 278 ezer , 2017: 310 ezer, 2018: 341 ezer. 2019: 378 ezer, 2020: 414 ezer Ft. Ezek az adatok a teljes munkaidőben dolgozókra, az öt főnél nagyobb cégek, szervezetek alkalmazottaira vonatkoznak. A kutatók számításai szerint a reális átlagérték a fentieknek körülbelül a kétharmada.

Egyébként az idén augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel azelőttinél. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára látványosan emelkedett. Az élelmiszereké 3,7, ezen belül az étolajé 30,6, a munkahelyi étkezésé 9,2, a margariné 9,1, a baromfihúsé 8,9, a liszté 8,2, a büféáruké 7,2, az éttermi étkezésé 7 százalékkal nőtt. Egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalék volt a drágulás.