Brutálisan drágulnak a lakáskölcsönök

Megállíthatatlannak látszik a kamatok emelkedése, és ez a lakáshitelek harmadának törlesztőrészletét is növeli több, mint tíz százalékkal, és persze a jövendő kölcsönök is elképesztően megdrágulhatnak.

A jelzálogos szerződésekben az egy éven belüli kamatozású hitelek a legveszélyeztetettebbek. A volt moratóriumosok is folyamatosan értesülnek a változásról.

A lakáshitelesek nagyjából harmada mostanában szembesül azzal, hogy három-, hathavi vagy egyéves kamatozású kölcsönének havi törlesztőrészlete elképesztő mértékben emelkedik. Oka: a magyar gazdaság aggasztó romlása.

Ha későn és felemás módon is, de felvette a harcot a Magyar Nemzeti Bank a száguldó inflációval. A pár hónapja még 0,6 százalékos alapkamat a múlt héttől már 2,9 százalék. (Az MNB visszahozta a kettős alapkamatot azzal, hogy az utóbbi hetekben a kereskedelmi bankok nála elhelyezett betéteinek egyhetes kamatát tologatja felfelé, de a lényegen ez nem változtat.) Ez a többletköltség azonnal megjelenik a pénzintézetek kölcsöneinek kamatában. Az MNB pénteken közölt legfrissebb adatsora a bankközi kamatokról azt mutatja, hogy a 2013. őszi legmagasabb mértéket múlta felül.

A kölcsönök rengetegében könnyű elveszni. A lakosságot leginkább a nagy összegű (5–20 milliós) jelzálogalapú ingatlanhitelek érintik. Ma már szinte csak meghatározott időre (1–20 évre) rögzített kamattal írnak alá szerződést, ami azt jelenti, hogy a kamatperiódus (például öt vagy tíz év) letelte alatt a törlesztőrészlet nem változik, az eközben bekövetkezett drágulások és költségcsökkenések egyenlegével módosul a havi összeg.

A meglévő kölcsönök nagyjából harmada (lakosságnál és vállalkozásoknál egyaránt) azonban egy éven belüli kamatszámítású, gyorsan változó hitel. A három–hat havi vagy egyéves ciklusú szerződések bankközi kamata (BUBOR, azaz budapesti bankközi forint hitelkamatláb) az év elején 0,8 százalék alatt volt, pár napja pedig már 3,32, illetve 3,64, és 3,96 százalék. És egyelőre nem látszik a vége.

Természetesen ez a növekedés érvényes az aláírás előtt álló vagy még csak fontolgatott kölcsönökre is. Várható, hogy hónapról hónapra kedvezőtlenebb ajánlatokat adnak a bankok.

Milyen hatással van ez az ügyfelek pénztárcájára? Nos, egy átlagosnak tekinthető 10 milliós kölcsön esetében az egy éven belül módosulható kamatú lakásszerződések körében 10–20 százalék közti drágulást hozhat(ott), ami 10–15 ezer forinttal is megnövelheti a havi törlesztést.

Mindez különösen érinti azokat, akik október végéig fenntartották a hitelmoratóriumot, azóta viszont nem jogosultak a jövő június végéig kitolt felfüggesztésre. Ők is folyamatosan kapják meg az értesítést arról, hogyan változik meg szerződésük. A havi részlet nem nőhet, a futamidő viszont egy-két évvel is megnyúlhat.

A mostani kamatemelkedések a periódus leteltekor „beárazódnak” a kölcsönökbe.