Budapest és Bécs együtt tesz a fenntartható jövőért

Együtt keresi a megoldást a fenntartható városfejlesztés és a nagyvárosok előtt álló szociális problémákra Bécs és Budapest  július 3–4-én a Bécs-napok Budapesten rendezvénysorozat részeként megrendezendő „Budapest és Bécs – okos városok a fenntartható jövőért” című konferencián.  (Nyitó képünk: pillantás Bécsre a Stephansdom tornáyból; foto:Eurocomm-PR / Regina Hügli)

Mi az élhető város titka? Milyen követelményeknek felel meg Bécs, hogy a Mercer tanácsadócég nemzetközi besorolása a tizedik alkalommal az idén  nyilvánította a világ legélhetőbb városának? A többi között ilyen kérdésekkel is foglalkozik a július 3–4-i „Budapest és Bécs – okos városok a fenntartható jövőért” című eszmecsere. A téma bécsi és budapesti szakértői a fenntarthatóság minden vonatkozását taglalják majd, legyen szó a közszolgálatatásokba befektetések megtérüléséről, a klímavédelem legégetőbb problémáiról, a nők foglalkoztatásáról. Az osztrák és magyar főváros adottságaiban és felépítésében is nagyon hasonlít egymásra, a két város szakértői ezért közösen keresnek megoldást az előttük álló kihívásokra.

A résztvevők a rendezvény első napján a fenntartható városfejlesztés legfontosabb vonatkozásairól értekeznek majd, és olyan fontos témákat érintenek, mint az okos város, a Duna-régió-stratégia, a fenntartható mobilitás, éppen a két főváros klímastratégiája. A konferencia második napján a nagyvárosok előtt álló szociális kihívások lesznek az előadások és beszélgetések középpontjában. A két város szakértői olyan témákat járnak majd körbe, mint a városrehabilitáció, az integráció és az esélyegyenlőség.

A Bécs-napok Budapesten című rendezvénysorozatot az Eurocomm-PR, Bécs Város Külképviseleti Irodája rendezi a Budapesti Fővárosi Önkormányzat támogatásával. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját július 2-án délután tartják a pesti Városháza parkban. Ezen a bécsi Zene Háza virtuális karmesterének mobil verzióját is kipróbálhatják a látogatók.