Burgonyaünnep Bécsben

Burgonyaünneppel várja a kulináris és kulturális élményre vágyókat a bécsi Naschmarkt április 26–27-én. A jubileumi rendezvény alkalmából a standoknál a legkülönfélébb krumplifajtákat és burgonyából készült ételspecialitásokat kínálják, a legkisebbek pedig saját bélyegzőt készíthetnek a növény gumójából és krumplivetélkedőn vehetnek részt.

Bécs, Naschmarkt.

A burgonyaünnepen arra emlékeznek, hogy 425 évvel ezelőtt, 1588. január 26-án érkeztek meg az első krumplik az osztrák fővárosba. Egy belga kormányzó két gumót ajándékozott a kor elismert botanikusának, Clusiusnak, aki „kis szarvasgombának” nevezte őket. A növényt akkoriban még nem használták étkezési célokra, hanem cserepes növényként árulták a virágpiacokon, mivel virágzáskor a hársfa virágára emlékeztetett az illata. Élelmiszerré csak az éhínségek, például a háborúk idején lépett elő, mára viszont a bécsiek egyik különösen kedvelt alapélelmiszerévé vált.

A gumónak száz évvel ezelőtt három neve is volt: a krumpli (Kartoffel) elnevezés a németből származott; hívták földi almának a francia „pomme de terre” fordításaként, osztrák neve pedig földi körte (Grundbirne) volt.