Büszkeség és balítélet két színészre a Centrál Színházban

Mához egy hónapra mutatja be a budapesti Centrál Színház a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regénye, a Büszkeség és balítélet színpadi változatát Ujj Mészáros Károly rendezésében. (A képen a két szereplő: Balsai Móni és Schmied Zoltán.)

Jane Austen művéből Joannah Tincey angol színésznő készített átiratot, amelyet nagy sikerrel játszottak az Egyesült Királyságban. Az előadás különlegessége, hogy a két főszereplő, Balsai Móni és Schmied Zoltán összesen 11 karaktert alakít. A nézők eleve szórakoztató előadásra számíthatnak: tele izgalommal, érzelemmel és humorral.

A Liza, a rókatündér című nagysikerű filmvígjáték rendezője, Ujj Mészáros Károly ezúttal a színházban mutatja meg tehetségét. Az ő viszi ugyanis színpadra a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regényét, a Büszkeség és balítéletet. A siker titka Jane Austen néha bonyolultan talányos, néha elrajzoltan nevetséges szereplőiben rejlik – akik, persze, mindvégig imádnivalóan emberiek.

A Centrál Színház előadásában színre lép a bájos és eszes Lizzie, a zord és titokzatos Mr. Darcy, az álmatag Jane, a kenetteljes Mr. Collins, az egymást gyötrő Bennet házaspár, a csacska Kitty és a még csacskább Lydia, továbbá valamennyi rokonuk, barátuk, ismerősük – életre keltőjük pedig mindössze két virtuóz színész: Balsai Móni és Schmied Zoltán.

Az előadás rendezője, Ujj Mészáros Károly elmondta: „Az előadás hangulata annyiban hasonlít a Liza, a rókatündér világához, hogy most is az a cél, hogy picit elvarázsoljuk a nézőt és egy szórakoztató, humoros, érzelmes utazásra vigyük. Vetített hátterekkel dolgozunk, ezáltal sok helyszínt tudunk megjeleníteni, így látványos is lesz. A darab alapjául szolgáló regény 200 éve született egy női szerző tollából, és akkoriban forradalmi műnek számított. A ma embere számára is aktuális: megmutatja, az előítéletek mennyire félre tudnak vinni egy kapcsolatot, hogy mennyire el tudunk beszéni egymás mellett. Mindezek mellett a darab humora, érzelmessége, angolsága szemernyit sem kopott”.

Joannah Tincey – Jane Austen Büszkeség és balítélet két színészre című darabja Baráthy György fordításában szeptember 14-től látható a Centrál Színház színpadán. A díszleteket Fekete Anna tervezte, a jelmezeket Kárpáti Enikő álmodta meg.