Már 78 áldozata van a fagynak

Hetvennyolcra nőtt a fagyhalál áldozatainak száma Magyarországon. A tömeges életvesztés 2018. szeptember hideg napjai és 2019. január 19. között következett be – tudatta lapunkkal dr. Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapító-szervezője ma este.

A rendszerváltás óta fagyhalál következtében elhunyt több mint nyolcezer ember tiszteletére megrendezett budapesti, Kossuth téri gyertyagyújtáson Simó kijelentette: „A szenvedéssel szemben közönyös, a pénzt viszont annál inkább imádó hatalom tavaly október közepe óta a hajléktalanság kriminalizálásával próbál úrrá lenni a társadalmi gondon. A hajléktalan ellen fordul, nem a hajléktalanság ellen. A hajléktalanoktól akar megszabadulni anélkül, hogy kiküszöbölné a hajléktalanság okát. Rendőri módszerekkel próbál úrrá lenni hajléktalanságon és szegénységen.” (A beszéd teljes szövege itt olvasható; tessék kattintani!

Újhelyi Sándor, a Minden Ember Számít Egyesület alelnöke beszédében kijelentette:

„Nagyon önző világban élünk, amelyben kevesen hajlandóak odafigyelni a másik emberre. Az, hogy valaki a saját lakásában hal meg, azt jelenti, hogy van szomszédja, lenne olyan ember, aki azt mondja, ne halj meg itt mellettem, segítek neked. A kormány politikája azonban Ujhelyi szerint azt segíti, hogy inkább rúgjanak bele a gyengékbe. hatalmas társadalmi felelősség, és egyben hatalmas kormányfelelősség az, hogy hányan halnak meg telente.”

     Az Országháza előtti tiszteletadás egyperces, néma vigyázzállással zárult.