Büntetőeljárás az orosz „nemkívánatos szervezetekről szóló törvény” alapján

Az orosz hatóságok első alkalommal indítottak büntetőeljárást a „nemkívánatos szervezetek” törvény alapján egy orosz jogvédő, Anasztázia Sevcsenkó ellen. A büntetés akár hat év börtön is lehet. Ma reggel Anasztázia Sevcsenkót, az Открытая Россия (Open Russia) nevű szervezet koordinátorát azzal vádolták meg, hogy „folytatólagosan részt vett egy nemkívánatos szervezet munkájában”. Ilyen ügyekben egészen eddig csak szabálysértési eljárások indultak.

„A múlt években az orosz hatóságok egyre durvább eszközökkel igyekeznek elfojtani a kritikus hangokat. Az Open Russia mozgalom a legújabb áldozat” – mondta Natalja Zviagina, az Amnesty International orosz irodájának igazgatója. „Nagyon aggódunk, hogy ez az eljárás új precedenst teremt. Ez lesz az első alkalom, hogy egy jogvédőt büntetőeljárás alá vonnak a „nemkívánatos szervezetekről szóló törvény” alapján. Az eljárás komolyan kihathat az orosz véleménynyilvánítás helyzetére, és egy újabb eszköz lehet, aminek segítségével jogvédőket és aktivistákat börtönöznek be.”

Az utóbbi napokban a rendőrség több Open Russia-aktivista ellen indított nyomozást, házkutatásokat folytatott és jogvédőket tartóztatott le.

Január 21-én a rendőrség hat Open Russia aktivista otthonában végzett házkutatást a Don melletti Rosztovban és Kazanyban. Anasztázia Sevcsenkót, az Open Russia rosztovi koordinátorát büntetőeljárás alá vonták az orosz büntető törvénykönyv 284. szakasza alapján (a „nemkívánatos szervezetekről szóló törvény” megsértése). Ilyenre eddig nem volt példa.

Január 17-én, Piskov Lija Miluskinát, az Open Russia koordinátorát és férjét, Artyom Miluskint kábítószer-kereskedelem vádjával letartóztatták. A büntetés akár 20 év börtön is lehet. Artyom, aki maga is politikai aktivista, korábban arról számolt be, hogy még novemberben a rendőrök megfenyegették, hogy kábítószert rejtenek el nála. Az Amnesty a Miluskin házaspár több közeli ismerősével is beszélt, aki mind egybehangzóan állította, hogy a vádak nevetségesek. Az Amnesty olyan esetekről tud, amikor orosz jogvédőket koholt vádakkal vettek őrizetbe, például Ojub Tityievet, aki jelenleg is bíróság előtt áll Csecsenföldön.

Január 18-án a krasznodari Open Russia koordinátora, Jana Antonova ellen eljárást indított a rendőrség, amiért egy videót posztolt, ami arról szólt, hogy milyen nehézségei vannak a környékbeli iskoláknak. Azzal vádolják, hogy „részt vett egy nemkívánatos szervezet munkájában”, amelyet, ha az ember első alkalommal követ el, szabálysértési eljárást von maga után.