Kiemelkedően gazdag program várja a Nemzeti Múzeum látogatóit

Számos izgalmas programmal és kiállítással készül az idén is a Magyar Nemzeti Múzeum. Legyen szó a Seuso-kincsek minden eddiginél gazdagabb tárlatáról, a minden évben hazánkba látogató World Press Photo kiállításról, vagy a Görgei Artúr életét és megítélésének ellentmondásosságát bemutató teremről…

A programokról Varga Benedek főigazgató számolt be ma újságírók előtt, majd a Görgei-kiállításon tárlatvezetést is tartott, ami alkalmat adott 10+2 izgalmas terv, kezdeményezés följegyzésére. Olyanokra, amelyek minden remény szerint a közönség tetszését is elnyerik majd, és hozzájárulnak a nemzet múzeuma látogatottságának további növekedéséhez.

A Seuso-kincsek rejtélye Jelenleg is megtekinthető a Seuso-kincsek tárlata, amelyet ezen a nyáron még bővítenek majd. A kiállítás új helyet kap, és kiegészül a Nemzeti Múzeum további római kori kincseivel is. Ennek köszönhetően még alaposabban mutathatják be a régészek és történészek a korszak társadalmi és gazdasági sajátosságait.

Az ismeretlen Görgei Először az idén fordul elő, hogy az 1848–49-i magyar szabadságharc kiemelkedő, ámde életútját tekintve sokak számára ismeretlen vagy felületesen és tévesen ismert hőse saját tárlatot kap. A kiállítás Görgei Artúr (1818–1916) születésétől kezdve mutatja be életét egészen haláláig, valamint azon túl is – az emlékezetét is feldolgozva. Görgeit Világos után sokféleképpen ítélték meg; voltak korszakok, amikor hősként tisztelték, máskor viszont gyáva árulót, már-már ellenséget csináltak belőle.

A kiállítás központi része persze az 1848–49-i szabadságharc honvéd fővezéri tevékenységét vizsgálja, értékeli. Interaktív táblákkal nyerhetünk bepillantást az őt körülvevő személyek körébe, és a vezényletével megvívott legfontosabb csatáiról is sok információt kaphat a látogató. Megtudhatjuk a többi között azt is, hogy eredetileg természettudományos pályára készült, ennek pedig nagy hatása volt későbbi tábornoki magatartására is, ami a mérhetetlen precizitásában jelent meg. A tárlat tehát nem csupán a harcokról szól, hanem megpróbálja elénk tárni az embert, aki a tankönyvekben szereplő név mögött állt.

World Press Photo kiállítás Ebben az évben is megrendezik a World Press Photo kiállítást szeptember vége és október vége között, melyen az előző év legjobb, legmeghatározóbb sajtófotóit mutatják be. A sok esetben megdöbbentő, sokkoló képeket is felvonultató tárlaton számos kategóriában versenyeznek a pályaművek. A sajtófotó-világkiállítás népszerűségét jól mutatja, hogy tavaly itthon jó 45 ezren tekintették meg, ami európai viszonylatban is kiemelkedő.

Kalifornia aranya Ez a kiállítás a szabadságharc bukása után, 1849-ben emigrált magyarok életét mutatja be az Egyesült Államok nyugati partján. A közösség tagjai meghatározók voltak a korszakban, részt vettek a bányászatban éppúgy, mint a pénzverésben, a kereskedelemben. Sokuk meghatározó tisztségeket töltött be és boltokat is üzemeltettek. A kiállítás elsősorban az ő történetükre és a Nyugat kultúrájában betöltött, meghökkentő jelentőségű szerepükre koncentrál.

Közös ügyünk, 1989 Ezzel a címmel nyílik kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeumban a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából. Újdonsága a minden eddiginél szorosabb közönségkapcsolat, miáltal nemcsak megtekinteni lehet majd a tárlatot, hanem alakítani is. Ennek első lépése adat- és tárgygyűjtés; a relikviák válogatás után az év második felében megtekinthetők. A múzeum videókat, emlékező hangfelvételeket is, hogy a ma nemzedékei köznapi módon élhesse át az átalakulás pillanatait.

Rotschild Klára divatkiállítás Az év egyik legkülönlegesebb kiállítása a magyar divat meghatározó alakjának, Rotschild Klárának állít emléket. A magyar divattervező életét és a hétköznapi életre gyakorolt hatását hivatott bemutatni a tárlat. A pesti Váci utcán működött Clara Rothschild divatszalon a korszak kiemelkedője volt. Rothschild-kreáció volt a többi között Horthy István menyasszonyának esküvői ruhája. A Rothschild név fogalommá vált Európában, sőt más földrészeken is. Klára asszony lépést tudott tartani még a legnagyobb francia szalonokkal is. A Nemzeti Múzeum programjában szereplő kiállítás évekig készült, és egyedülállónak ígérkezik.

A civilizáció bölcsője – Irán címmel nyílik kiállítás novemberben, mely a médektől a perzsákon át egészen a szaszánidák birodalmáig kíván átfogó képet adni a térség ókori történetéről. A vendégkiállításról van szó, jelenleg Olaszországban tekinthető meg, onnan érkezik majd Budapestre az ősszel.

Magyar fegyverek Két magángyűjtő jeles  kiállítása, a nyáron nyílik meg. A tárlat nem csupán fegyverekről, hanem művelődés- és kultúratörténeti vonatkozásokról is beszámol majd a 9. századtól kezdve egészen a 19. századig.

Megmentett műkincsek Hagyományosan évente megrendezik a megmentett magyar műkincsek, a Képzőművészeti Egyetem végzős restaurátorai vizsgadarabjainak a bemutatóját. A tárgyak nem pusztán önmagukban láthatók, mellékelik hozzájuk a teljes dokumentációjukat. Ennek köszönhetően az is megtudható, miként zajlik helyreállítás, mit csinál a restaurátor, miközben a múlt ereklyéit igyekszik eredeti állapotukra visszaállítani.

Arany János szobrát restaurálás céljából leemelik a talapzatáról.

Határokon túl A múzeumnak az épület falain, sőt, a határokon túl is lesznek kiállításai. A többi között Varsóban is, ahol a második világháború után eredeti szépségében újjáépített királyi palotában kap helyet a „Fegyverbarátok” bemutató is. A megtekinthető száz tárgy mindenekelőtt a magyar–lengyel katonai barátsághoz, együttműködéshez köthető. Az értékes kiállításon helyet kapnak kardok, pallosok, páncélok, kardok a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből. Folytatódik a „Kereszttűzben” című kiállítás nemzetközi turnéja is. Az előző évi washingtoni, New York-i és vatikáni látogatás után az idén ismét az Egyesült Államok, valamint Németország lesz a célállomás.

+1: Malenkij-robot emlékhely Szintén az épület falain kívül, a ferencvárosi pályaudvar mellett, de a Nemzeti Múzeum gondozásában működik a Málenkij Robot (nyelvtanilag helytelen elnevezés, helyesen málenkaja rabóta) Emlékhelye, ahol a gulag-/gupvi-táborok áldozataira emlékeznek a látogatók. A tárlat különlegessége, hogy szerepel „az év európai múzeuma” díjra esélyesek között; az eredményhirdetés májusra várható. A rangos elismerés nemcsak a kiállításnak, hanem azoknak a magyar nőknek és férfiaknak is szól, akiket a 2. világháború után Vörös Hadsereg „egy kis munkára” (málenkaja rabótára) elhurcolt, és sok év után térhetett csak haza, ha túlélte a megpróbáltatásokat, továbbá azoknak a millióknak is, ugyancsak súlyos megpróbáltatásokat kellett elviselniük Európa-szerte.

+2: Mikorra készül el a Múzeumkert? Végezetül arról, hogy mikorra fejeződik be az építkezés a Magyar Nemzeti Múzeum épülete körül. A munkálatok éppen esztendővel ezelőtt kezdődtek: átépítették a jeles műemlék kertjét, megtörtént a közművek cseréje, és ha minden a terv szerint halad, február végére el is készül az első ütem. A második részben felújítják a kertészházat, amelyben cukrászda nyílik. A múzeum egykori ajándékboltjában dolgozott az 1930-as évek végén a félárva, ám világszép gróf nagyapponyi Apponyi Géraldine (1915–2002), akinek fényképét meglátván, I. Zogu albán király megkérte a kezét és feleségül vette. Az ő tiszteletére a kapja a cukrászda a Géraldine nevet.