Cégtörlési hullám kezdődött hazánkban

A vártaknak megfelelően az új kényszertörlések cégtörlési hullámot keltettek hazánkban, és ez a folyamat a megnőtt cégalapítási értékekkel párosulva rekordhoz közeli cégfluktuációt okoz.

Csaknem 2000 hazai társas vállalkozást töröltek szeptemberben, ami az utóbbi egy évet tekintve a legmagasabb megszűnési szám. Kérdés: milyen magas szinten fog tetőzni a cégtörlési hullám. Az szinte biztos, hogy a mostani törlési adatok csak a hullám elejét jelzik. Szeptemberben 1963 társas vállalkozás szűnt meg, ami még a covid előtti időszak átlagos szintjét sem éri el, csak a múlt 12 hónapot tekintve számít magasnak.

A kényszertörlési eljárások szüneteltetésének következtében mintegy 15–20 ezer társas vállalkozás törlése egyelőre elmaradt, ám jórészét a következő hónapokban fog véglegesen kiírják a hazai cégbázisból. Nem kizárt, hogy október-novemberre akár havi 4-5 ezer céget törölnek, és a tetőzés akár hónapokig tarthat. Mindazonáltal a kényszertörlési eljárások száma rendkívül meredeken emelkedik: szeptemberben már 2206-at tettek közzé, és további emelkedéssel kell számolni. A most kezdődő eljárások az év utolsó negyedévében jelennek meg cégtörlésként.

A kényszertörlési eljárások mellett az újonnan kezdődött felszámolások száma is növekedett. Szeptemberben 420 volt, sokkal több, mint a nyáron. Összességében tekintve a felszámolási eljárások száma még nem magas, a múlt években jóval több volt. Megállapítható, hogy a koronavírus-járvány hullámai után még nem sodródtak tömegesen bajba a vállalkozások. Természetesen lehetne kevesebb a felszámolás a jelenleginél egészségesebb cégstruktúrában, ám a múlt 15-20 év adatait is figyelembe véve – hazai környezetben! – ez a havi felszámolási arány normálisnak tekinthető.

A megszüntetésre irányuló eljárások mellett a végrehajtások is gyarapodtak. Szeptemberben 5000-nél több társas vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami közelít a 2020-i átlagos havi végrehajtási értékekhez.

A cégtörlésekkel párhuzamosan az új vállalkozások száma is nőtt a múlt hónapban: 3090-et jegyeztek be, ami az idén átlagosnak számít, ám több, mint 2013–20 között volt. A magas cégalapítási értékek és ugyancsak magas cégtörlési értékek együttesen rekordmagas cégfluktuációt eredményeznek, azaz a vállalkozások cserélődési sebessége nagyon magas, a társaságok átlagos alapításkori várható élettartama pedig csökken.

Az átlagos várható élettartam-csökkenés persze nem jelenti azt, hogy ne alakulnának napjainkban is hosszú távon sikeres vállalkozások, de sokan gyorsan kihullanak a gazdasági keringésből.

Igen erős a fluktuáció az építőiparban, a pénzügyi és az infokommunikációs ágazatban, alacsony viszont a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, az energetikai szektorban. Szeptemberben a vendéglátás csak középmezőnyben végzett, pedig ezt az ágazatot hagyományosan magas fluktuáció sújtja, csaknem annyira, mint építőipart.