Cégvezetéstől tízezrek öt évre eltiltva

Tavaly tizenkétezernél több személyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel csaknem 42 ezresre bővült az eltiltottak közössége. Egy év alatt újabb kisvárosnyi ügyvezető kezéből vették ki a cégügyeket – állapította meg Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A cégbíróság jellemzően – jogerősen megállapított – ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől öt-öt évre, tehát nem vezethetnek, nem képviselhetnek céget, nem tölthetnek be tulajdonosi szerepet.

Ma az eltiltási számláló 41 789-et mutat, és várhatóan tovább ketyeg, ugyanis jóval kisebb az elévülő eltiltások száma, mint az újonnan eltiltott személyeké. Az eltiltásokhoz tartozik, hogy sok esetben az eltiltottnak közvetlenül vagy közvetetten egyéb cégekben szava van, így személyük cégcsoportokat is érinthet.

A hatósági szigor egyébként ráfér a cégstruktúrára: rendkívül sok a végrehajtás, felszámolás, kényszertörlés. A „nagytakarítást” segítendő a hatósági eszköztár folyamatosan bővül. Tavaly júliusa óta például az addiginál magasabb céltartalékot kell képezni az adósnak a felszámolás elején a felszámolás költségeire, az idén januárban pedig bevezették az adófizetési biztosítékot.

Az adófizetési biztosíték cégalapításkor lehet esedékes azon adózóknál, amelyek adótartozással, jogutód nélkül szüntették meg cégüket. Ez a jogszabály némiképp csökkentheti azt a gyakorlatot, hogy a tiszta lap reményében sok vállalkozó hagyja magára cégét és új vállalkozással próbálkozik.

Felvettek az eszköztárba kevésbé direkt olyan eszközök is, mint a kezdő vállalkozások mentorálása a NAV részéről, illetve a NAV minősítési eljárásban megbízható adózónak minősítettek nevének publikálása.