Chip nincs – használt autó a tavalyinál is több

Októberben 12 040 használt személyautót hoztak és jegyeztek be hazánkban a DataHouse adatai szerint, 6,2 százalékkal többet, esztendővel ezelőtt. A JóAutók.hu számítása szerint az idén a használtautó-behozatal a tavalyinál több lesz.

Az autógyártást sújtó chiphiány miatt októberben csaknem negyedével kevesebb új autót adtak el itthon, mint egy évvel ezelőtt. Az alkatrészhiány miatt csökkenő termelés miatt meghosszabbodott a megrendelés és átvétel közti várakozás, ráadásul a gyártási költségek növekedése megdrágította a járműveket. A vásárlók ezért vesznek egyre több használt autót – vélekedett tudósítónknak Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Iparági elemzők szerint a bizonytalan félvezető-ellátás akár a jövő év közepéig eltarthat, ami tartósan élénkíti a keresletet és mintegy ötödével növeli az áraka a használtautó-piacon.

Az idei első negyedévben a külföldről behozott használt autók mennyisége még 18 százalékkal elmaradt az esztendővel azelőttitől, október végére azonban a piac kiegyenlítődött, és ez így is marad. Azaz: csaknem szinte biztos, hogy 2021-ben a tavalyi 130 430-nál több használt autó áramlik majd az országba (ami aligha javítja az itthoni levegő minőségét – a szerk.).

Az idén eddig behozott 110 ezer használt autó összetétele az előző évhez képest a kisebb járművek (kisautók, illetve alsó-középkategóriás autók) felé tolódott el. A legnépszerűbb importmárka: a Volkswagen, az Opel, a Ford és a Toyota, újabban pedig a Hyundai. Az idén október végéig 110 013 használt autót hoztak be Magyarországra (tavaly: 110 262-t), miközben 103 683 új autót adtak el, 1,6 százalékkal többet (konkrétan: 102 054-et) mint tavaly. Érdekesség: a 3. harmadik negyedévben viszont 13,6 százalékkal kevesebb új gépkocsit adtak el, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Mi több, októberben csak 9131 új személyautó cserélt gazdát, csaknem negyedével kevesebb, mint egy évvel azelőtt.