Covid-19: spanyol városok karanténban

(Alicantei tudósítónktól) Sehol a dugóban dudáló, rohanó sofőrök, a tengerparton, játszótereken hancúrozó gyerekek, a kígyózó sor a Sagrada Familia előtt. Üres a madridi Plaza Mayor is, kiürültek az autópályák, nem csörömpölnek a tányérok a bárokban és nem kiabálja senki, hogy “Hola amigo!”. (A nyitó képen: Benidorm tengerpartja egy átlagos napon. Ide nemcsak nyáron, hanem egész évben érkeznek a turisták szerte a világból, hogy élvezzék a Costa Blanca csodálatos, fehér homokos tengerpartját és azúrkék színű tengerét. Fotó: Gold Raven Services)

Tovobbá: nem bambul el senki a pirosnál, nem áll meg senki a forgalom kellős közepén, hogy váltson néhány szót a járdán sétáló ismerősével, felbosszantva a mögötte érkezőket és nem kell parkolóhelyet vadászni a bevásárlóközpont mellett. Nem fut senki a parti sétányon, üresek a terek, a várak, a kikötők, minden. Március 15-e óta Spanyolország karanténban feszeng.

Benidorm (Alicante) Spanyolország egyik legkedveltebb és legnagyobb üdülővárosa. Megszámlálhatatlan turista érkezik ide egész évben, éjjel-nappal nyüzsgő életét, hangos zsivaját emlegeti mindenki, aki valaha ellátogatott ide. Az égig érő felhőkarcolói miatt mini Miamiként is emlegetett város azonban misztikus csendbe burkolózott miután alattomosan bekúszott a koronavírus az országba. A helyi rendőrség készítette ezt a fotót a városközpontban:

Madrid is csendbe burkolózott a kijárási tilalom miatt. Bár mindig akadnak szabályszegők, a városlakók többsége türelmesen és fegyelmezetten kezeli a bezártságot. Ezt a felvételt szintén a rendőrség készítette. Alig közlekedik néhány busz és autó a spanyol főváros egyik legforgalmasabb szakaszán, ahol szinte egész nap tömött sorokban várakoznak a sofőrök arra, hogy eljussanak úticéljukig.

Az El Diario fényképein szinte érezhető a síri csend, ami a Plaza Mayor-on,

(Foto: El Diario)

valamint a Puerta del Sol-on honol:

(Foto: El Diario)

Utóbbi Madrid egyik leghíresebb tere és egyben a város közepe is, hisz itt taláható a “nulla” kilométerkő. De nemcsak emiatt, hanem III. Károly lovas szobra valamint az Antonio Navarro Santafé alkotása, “A medve és a szamócafa” című emlékmű miatt is tömegestül érkeznek ide a kirándulók szerte a világból.

(Foto: La Razón)

Spanyolország második legnagyobb városa, Barcelona is szundít most. A katalán rendőrség videófelvételén látszik, hogy egy lélek sincs az utcákon, üres a tengerpart, senki sem áll sorba a Sagrada Familia előtt, ahová évente körülbelül 5 millió turista érkezik, hogy megcsodálja Antonio Gaudí mesterművét.

Granadában sem tolonganak a turisták. Nincs élet a város leghíresebb műemléke, a mór építésű erőd és palota, az Alhambra környékén:

Nem érkeznek zarándokok hetek óta Santiago de Compostelába sem:

(Forrás: El Diario)

A navarrai rendőr-főkapitányság ezzel a csodálatos videóval próbálja összefogásra, türelemre, otthon maradásra biztatni lakóit. (Magyarul feliratozva)

 Torrevieja (Alicante) hatósága ugyanerre biztat ezekkel a lenyűgöző felvételekkel. (Magyarul feliratozva)

Spanyolország március 15-e óta van karanténba zárva. A kormányfő tegnap meghosszabbította az általános kijárási tilalmat április 26-ig, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban sem változik meg a városok képe. Jelenleg Spanyolország Európa legfertőzöttebb országa: 130.759 koronavírusos beteget tartottak nyilván a kórházak vasárnap reggel. Az elmúlt 24 órában 674-en vesztették életüket a Covid-19 miatt.