Csalogató Csallóköz és Szigetköz: egyedülálló kínálat a természeti szépségek kedvelőinek

Szlovák és magyar partnerek határon átnyúló kezdeményezéssel kívánják a Kis- és Mosoni-Duna által határolt egyedülálló természeti térség vizes és kerékpáros természeti élményeit összekapcsolni. A Bike & Boat elnevezésű Interreg V-A részesei háromnapos tanulmányút és munkamegbeszélés formájában egyeztették az ökoturisztikai célterület egységes márkaként megjelentetésének teendőit a folyóágak szabdalta Szigetköz szívében fekvő vadregényes településen, Lipóton. (A képen a határ menti ötletbörze résztvevői kenutúra után.)

A márkaépítést mindkét oldal turisztikai és marketing-szakemberei segítik; szóhasználatuk csábító: Szárazföldi Duna-delta, Duna-szív, Tündérek Földje… Az egységes márkanevekről azonban még nem döntöttek, mivel olyan fogalmakat kell alkotni, amelyek nem csupán magyarul, szlovákul vonzók és lényegre mutatók, hanem Európa más országaiban (Ausztria, Cseh- és  Németország) is megszólítanak célcsoportokat. A kerékpáros-csónakos lipóti ötletbörzén a magyar vendéglátó, Mosonmagyaróvár képviselői egyedi különlegességnek számító turisztikai terméket és szigetközi programlehetőséget kínáltak Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyéből érkezett partnereknek. A fórum résztvevői ellátogattak a Pisztráng Kör Egyesület dunaszigeti Ökoparkjába, majd a Mosonmagyaróvárt behálózó vízrendszeren keresztül fedezték fel a várost.

A Bike & Boat kezdeményezés teljes költségvetése mintegy hárommillió euró. Küldetése és célja a hozzájárulás a Duna menti határrégió vonzerejének és látogatószámának növeléséhez a Duna mindkét oldalán. A Szigetköz 25 településén már ezen az őszön megkezdődik a vízi turizmust támogató ki-beszálló helyek kialakítása.