Csehov táncban

„Az év legjobb alkotója” díjat a tánc világnapján, április 29-én, a Művészetek (budapesti) Palotájában, nagyszabású gálaesten adja át a Táncművészek Szövetsége. A rangos elismerés ebben az esztendőben Sághy Alexandrát, a Budapest Táncszínház művészeti vezetőjét illeti a tavaly bemutatott Három nővér kortárs táncszínházi előadásáért.

Földi Béla alapította 1991-ben a Budapest Táncszínházat, amelynek repertoárján már jó idővel ezelőtt megjelentek a klasszikus világirodalmi művek táncszínházi adaptációi, köztük a Száz év magány és a Kislányom Anne Frank című produkció. Csehov drámájának, a Három nővérnek non-verbális átdolgozásában a koreográfus, Sághy Alexandra a magány, a megalkuvás, a kilátástalanság, a reménytelenség, a nihilből kitörés érzéseit jeleníti meg. A képi világában érzékien gazdag táncelőadás mély, attraktív megfogalmazása a prózai színpadról ismert történetnek.

A Budapest Táncszínház a Három nővér előadásával szerepelt 2018-ban Győrött, a XIV. Magyar Táncfesztiválon. A darabot az együttes előadja a budai Várkert Bazárban, saját játszási helyén, a DEPO stúdiószínházban. Legközelebb május 15-én Tatabányán mutatja be, majd május 23-án a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház új épületében.