Emlékezés egy tündöklő látomásra – emléktáblát kapott Carl Lutz szülőháza

Emléktáblát lepleztek le a svájci Walzenhausenban, Carl Lutz szülőházának falán. Az érintett kanton, Appenzell Ausserrhoden tanácsosa, Köbi Frei azt hangsúlyozta az eseményen a megjelent mintegy száz vendég előtt, hogy ébren kell tartani annak az embernek az emlékét, aki bátran, sok civil kurázsit tanúsítva, merész akcióval, önzetlenül megakadályozta a háborús Budapesten, hogy sok tízezer zsidót koncentrációs táborba hurcoljanak. (A St- Galler Tagblatt képén az emléktábla Carl Lutz lányával, Agnes Hirschivel.)

Cselekedetét különösen ma példamutatónak lehet és kell is tekinteni. Diplomataként Lutz pontosan tudta, mit jelent az államjog, de a magyar fővárosban nem fordította el a tekintetét, hanem felismerte a lehetőséget. Az egyedül helyeset tette, még akkor is, ha ezzel a saját pályafutását, sőt az életét kockáztatta.

Ugyanezt hangsúlyozták a további felszólalók is. Volt, aki világítótoronynak, példának, tündöklő látomásnak nevezte Carl Lutzot – a ma és a jövő nemzedékei számára is.

Az emléktábla elhelyezésének ötlete a Haus Wilen 404. számú épület falán Adrian Kellertől származik, az ő nevéhez fűződik a szervezőmunka is. Ő üdvözölte a szép számban megjelent jelenlegi és egykori politikai, illetve egyházi tisztségviselőket, az ünnepelt nevelt lányát, Hirschi Ágnest és más rokonokat ezen a gyönyörű tavaszi napon.

A helyi elöljáróság egyik tanácsos asszonya arra emlékeztetett, hogy Walzenhausen már 1963-ban díszpolgárrá avatta Carl Lutzot, már akkor elismerte érdemeit. Jóval azelőtt, hogy a svájci hatóságok hivatalosan rehabilitálták volna az egykori diplomatát, akit először hatáskör-túllépésért (értsd: sok tízezer magyar ember megmentéséért) elmarasztaltak.

Carl Lutzra, az embermentő svájci diplomatára emlékeznek az Üvegháznál

Az embermentő svájci dplomata, Carl Lutz fényképei, 1942–49 – a történelem fotósa

Carl Lutz, az embermentő svájci diplomata – emléktáblák a tiszteletére

Ki emlékszik Carl Lutzra, 60 ezer ember megmentőjére?

Carl Lutz. Az elfelejtett hős – dokumentumfilm az embermentő svájci diplomatáról

Embermentőkről szóló írásaink gyűjteménye itt