Gigabitre hajt a Telekom

Az utóbbi évek erőteljes hálózati fejlesztésének eredményeképpen mára több mint 3,5 millió olyan vezetékes elérést kínál a Telekom hálózata, amelyek legalább 30 Mb/mp sebességgel internetezhetnek az előfizetők. Harmadánál több esetben már gigabites sebességet kínáló optikai hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére, akik a lakossági piacon ma elérhető legnagyobb, 2 Gb/mp sebességű[1] otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik.

Az összes szélessávú hozzáférést tekintve 2015–18 között megkettőződött az optikai elérések aránya a Telekom hálózatán, mára csaknem minden negyediket ezen a korszerű, időtálló technológián kínál a szolgáltató. Az optikai hálózat nyújtotta előnyök nemcsak a városokban élők számára elérhetők, hanem több mint 300, ötezer lakosúnál kisebb településen is; mi több, csaknem felerészt a lakosok száma még az ezret sem éri el. A Telekom hálózatán egyébként ma minden második elérés legalább 100 Mb/mp sebességet kínál.

Magyar Telekom 2014–18 – frekvenciadíjak nélkül – csaknem 240 ezer millió forintot költött a magyarországi vezetékes és mobilhálózatainak a fejlesztésére.


[1] A NET XL 2000/1000 díjcsomag esetében a kínált letöltési/feltöltési sebesség 2000/1000 Mbps. A garantált letöltési/feltöltési sebesség 300/50 Mbps. A maximális letöltési sebesség több eszköz egyidejű használatával érhető el.