Csernobil és a Fidesz

(Neuman Gábor jegyzete) „Van valami közös bennünk és Csernobilban. Mégpedig az, hogy itt is mindenki hazudik, megállás nélkül.” 

Valerij Legaszov, a Kurcsatov Intézet igazgatóhelyettese, legalábbis a Csernobil-sorozatban, azt mondja a központi bizottsági elvtársaknak az utolsó részben, amikor már majdnem minden kitudódott, hogy tudják miért következett be ez a katasztrófa? Mert mindenki hazudott. Az elejétől fogva. Elhazudták a katasztrófa mértékét, azt megelőzően a működési szabálytalanságokat, a felelősséget, a teendőket, és a lehetőségeket, szóval mindenki hazudott, ezért halt meg ennyi ember.

Ez csak egy prológ volt, mert ugye, mi közünk lehetne is nekünk Csernobilhoz? Ugye, hogy semmi.

Illetve: azért ne lépjünk túl ezen, mert van valami közös bennünk és Csernobilban. Mégpedig, hogy itt is mindenki hazudik, megállás nélkül. Szájer azt mondta, elfáradt a brüsszeli munkában, és átadná a fiatalabbaknak a helyét. A Fidesz meg csak sajnálkozott, hogy micsoda államférfi volt ő. Aztán, amikor kiderült a dolog, mea culpáztak rendületlenül, hogy náluk ezt a dolgot senki sem tudta. Orbánt megkérdezte a parlamentben Jakab Péter, hogy tudott-e Szájer „magánügyeiről”, de a miniszterelnök nem válaszolt a kérdésre.

Aztán jött Deutsch úr, aki azt mondta, hogy nem akkor sértődik meg az okos ember, amikor megsértik, hanem amikor érdekében áll. Vagyis úgy csinál, mintha a világon semmi méltánytalanság nem történt volna vele, de ha itt lesz az ideje, úgy megsértődik, hogy még.

Aztán jött Orbán úr, akitől megkérdezték, hogy felkészültünk-e az oltásra, már ha itt lesz az oltóanyag, mire Orbán: mi, magyarok egy hétvége alatt beoltunk mindenkit. Az angolok fél éve készülnek az oltakozásra, és talán, ha fél év alatt beoltanak mindenkit.

Matolcsy jegybankelnök úr pedig háromszázalékos növekedésről beszélt májusban, Selmeci Gabriella nyugdíjszámlákat ígért, továbbá független Színház- és Filmművészeti Egyetemet garantált Vidnyánszky, kiegyensúlyozott, és pártatlan Parlamentre esküdött Kövér, kiegyensúlyozott és független sajtót ígért Rogán és csapata… Úgy hazudik mindenki, mint a vízfolyás. És ha kiderül, hogy hazudtak reggel, éjjel, meg este, akkor jön Soros, meg a migránsok, meg a renegát ellenzék, akinek nincs is helye az ország házában. Nem is tudom, hogy mit keresnek itt a komcsik, mondta egyszer Kövér házelnök úr a tisztelt házban.

A csernobili hazugságokból világkatasztrófa lett, mi lesz a Fidesz/KDNP hazugsággyáraiból?