Csődbe tart az ország (egykor) leggazdagabb városa?

Kemény véleménycikk jelent meg ma reggel Pintér Bence klaviatúrájából az „Úgy tudjuk” portál győri fertályában; a szerző ötleteket adott dr. Dézsi Csaba András győri polgármesternek, akinek a regnálása alatt – a jelek szerint – a nemrég még tízezer millió forintos tartalékból csődközeli helyzet felé süllyed a négy folyó városa.

A többi között azt írja a szerző, hogy Győr busás adóbevétele arra engedte következtetni a megfigyelőt: „nem lehet nagy probléma a győri költségvetéssel… Dézsi Csaba András polgármester a ciklusának kezdetén is mindenféle megszorításról meg foghoz vert garasról beszélt – mint kiderült, fölöslegesen, hiszen a jachtos szexbotrány miatt lemondott előző fideszes polgármester, Borkai Zsolt nagyjából 10 000 millió forint tartalékot hagyott a kasszában… Ez a tartalék jó ideig kitartott, ám mostanra teljesen elfogyott – olvasható az internetes újság cikkében.

Prof. dr. Dézsi Csaba András.

Ez év elején a polgármester már 15%-os költségcsökkentést várt el a város intézményeitől, és Budapesten is járt – pénzért, ám hiába. Az újság informátorai állítják, hogy teljesen kiürült a városi kassza, a tervezettnél kevesebb lett az adóbevétel, a rezsiköltségek viszont jócskán megnőttek.

„… a tisztesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy Borkai a 2008-i gazdasági válságot követő konjunktúrában vezette a várost, Dézsi polgármesternek viszont rögtön jutott másfél év világjárvány és leállás, ebből fakadó kormányzati elvonások – amit a polgármester nem nagyon kritizált – és kezdődő gazdasági válság, infláció, rezsiár-növekedés…más városok is hasonló környezetben vannak, mégsem állnak olyan rosszul egyelőre, mint Győr, főleg ahhoz képest, hogy mit ki lehetett korábban hozni a győri adóbevételekből”.

Aztán felsorolással folytatja az „Úgy tudjuk” szerzője:

…a Borkai és Orbán által 2017-ben megkötött megállapodás a győri fejlesztésekről majdnem teljesen ment a levesbe úgy, hogy már alapból sem volt kifejezetten izmos. Lett kerékpárút Pannonhalmára, lesz vízi élménypark az egykori strand helyén háromszoros áron, épül egy parkolólemez és az új mentőállomás, és nagyjából ennyi. Nem lesz sporthotel a Püspökerdőben (bár ezért talán nem is kár); nem újul meg a színház épülete; nem lesz intermodális csomópont; nem lesz lámpás körforgalom a Kálvária út és a Bakonyi út kereszteződésében, és az új Mosoni-Duna-híd projektje is megállt – hogy csak pár fontosabb vagy nagyobb tervet említsünk.”

Megemlíti a szerző, hogy nem egy elképzelés éppen Dézsi polgármester új ötletei miatt esett kútba: a föld alá akarta süllyeszteni a várost ketté szelő vasutat; villamossal akarta megoldani a győri helyi közlekedést, és színházas kulturális negyedet létesített volna a Városréten (ismereteink szerint a valamikori Vagongyár rozsdaövezetté silányult helyén). Ráadásul ezeket a beruházásokat nem is Győrnek kellett volna állniuk, hanem az államnak…

„Mindeközben a polgármester forrásaink szerint a legtöbb maradék kapcsolati tőkéjét és respektjét elégette a Fideszben” – írja az „Úgy tudjuk” szerzője, hozzátéve: „… Dézsi Csaba Andrásnak sikerült Győrt, az ország egyik leggazdagabb városát csődközeli helyzetbe juttatnia úgy, hogy fejlesztések sem nagyon várhatóak a következő pár évben. A maga módján elképesztő bravúr ez, tényleg külön tehetség kellhetett hozzá…”

A győri polgármester ígéretei, egekbe törő tervei meghiúsultak. A nagy kérdés: egyáltalán kellettek-e volna. Vannak viszont megszorítások. Az internetes portál szerzője ötleteket, javaslatokat sorol arra, hogy miként lehetne csökkenteni a győri költségvetés terheit:

– két év moratóriumot javasol a drága koncertekre. Ezt írja meglehetősen csípősen: „…Nem jön 720 fokos 4D-s gömbszínpadon Győrbe a Kiscsillag, és a fuvolás sem, aki találkozott valakivel, aki egyszer megérintette Mick Jagger bőrkabátját. Éppen eleget költöttünk ilyesmire tavaly.”

A «Győr Plusz» című nyomtatványt részben vagy teljesen meg kellene szüntetni. Mi szükség a papír-áremelkedés ellenére egy olyan heti kiadványra, aminek olvasottságáról nincsenek adatok…Hányan hallgatják a győri rádiót? Évente százmilliókat költ a város a cégre és vezetőjére, akinek – az „Úgy tudjuk” szerint – lakás, autó és milliós fizetés jár.

– Meg kéne szüntetni a Városrendészetet, ami ugyancsak százmilliókba kerül. A rossz helyen parkoló autókat a közterület-felügyelők is meg tudják büntetni, a hajléktalanokat okkal vagy ok nélkül a rendőrök is tudják zaklatni – olvasható.

– A városi vezetők urizálását is korlátozni kéne. Járjon a polgármester elektromos autóval, talán még a jegyző is szolgálati kocsival, a többiek pedig oldják meg saját autóval, busszal vagy kerékpárral. Nem kell minden alpolgármesternek, vagy éppen a Győr Plusz meg a Városrendészet említett vezetőinek tízmilliós autókat bérelni – javasolja az „Úgy tudjuk” szerzője.

– Ne kapjon pénzt az élsport; a gyerekek sportolásának támogatása közérdek, az élsporté viszont nem az.

– Javaslat az is, hogy a polgármester ajánlja fel a fizetését a Győri Segélyalapnak. Dézsi Csaba András orvosként, vállalkozóként és az egyetem kuratóriumának tagjaként havonta milliókat keres a vagyonbevallása alapján. Itt az idő, hogy a város vezetéséért kapott közpénzt a részben általa okozott válság nyomán visszafizesse a kasszába.

És mindez csak egy internetes portálon hamarjában közzé tett néhány javaslat. Ha pártatlan, igazán hozzáértő, a köz érdekeit szem előtt tartó szakemberek hozzálátnának a fölösleges vagy nélkülözhető költségvetési kiadások lefaragásához, a győri pénztárból újra lehetne költeni a köz javát szolgáló célokra. Miként ezt tették a 19./20. század fordulóján a Győrt virágzó várossá emelő Zechmeister Károly polgármester és munkatársai. Az őszinte jószolgálat ugyanis nem korszakfüggő.