Digitális áramhálózattal készül Bécs a zöld átállásra

Az osztrák főváros célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen. A zöld átállás egyik kulcstényezője ugyanakkor a stabil villamosenergia-hálózat. A bécsi áramhálózatot is üzemeltető Wiener Netze most intelligens trafóállomásokkal teszi biztonságosabbá az áramellátást Bécsben. Ezek nemcsak adatokat szolgáltatnak, de táveléréssel karbantarthatóak is. (Bécsben intelligens trafóállomásokkal készülnek a zöld átállásra © Wiener Netze / Manfred Tucherl)

Az energiafüggetlenség és a zöld átállás kulcsa a stabil, a nagyobb ingadozásoknak is ellenálló villamosenergia-hálózat. Éppen ezért Bécsben intelligens trafóállomásokat kezdtek telepíteni, amikből városszerte 300 már működik is.

Előnyük, hogy folyamatosan adatot szolgáltatnak a trafóállomás működéséről, vagyis az üzemeltetők tudják, mikor maximális a kábelek terhelése, hol, mikor folyik át sok vagy kevés áram. Az adatok elemzésével a szakemberek folyamatosan figyelemmel tudják kísérni, hogy egy adott területen mennyi áramot termelnek és táplálnak be a hálózatba a napelemek és a hőszivattyúk, illetve mennyit használnak fel az elektromos járművek töltői. Így válik folyamatossá a stabil áramellátás.

Az intelligens trafóállomások másik előnye, hogy távolról irányíthatóak és áramkimaradás esetén táveléréssel is megszüntethető a hiba. A szakemberek sokkal rövidebb idő alatt, távolról tudják leválasztani a hálózatról a hibás kábelt és átkapcsolni az áram nélkül maradt fogyasztókat egy új kábelre, biztosítva számukra az áramellátást.

A Wiener Netze bécsi ellátási területét 11 ezer transzformátor-állomás szolgálja, a vállalat a következő öt évben 1900 millió eurót fordít az áramhálózat fejlesztésére, hogy a megújuló energiaforrásokat csatlakoztatni lehessen a hálózatba és meg tudják őrizni az ellátás mostani, 99,9 százalékos biztonságát.