Digitális zöldigazolvány bevezetését javasolja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ma javaslatot terjesztett elő, melyben „digitális zöldigazolvány” bevezetését szorgalmazza, megkönnyítendő a polgárok EU-n belüli biztonságos és szabad mozgását a koronavírus-járvány alatt. A digitális zöldigazolvány annak bizonyítékául szolgál majd, hogy tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni védőoltást, teszteredménye negatív, illetve meggyógyult a Covid19-fertőzésből.

Az igazolványt ingyen lehet majd kiváltani digitális vagy papíralapú változatban. Az okmány QR-kódot fog tartalmazni, amely garantálja biztonságosságát és hitelességét. A Bizottság digitális átjárószolgáltatást épít majd ki avégett, hogy az igazolványokat unió-szerte bárhol ellenőrizni lehessen, és támogatja a tagállamoknak az igazolványokkal kapcsolatos technikai intézkedések végrehajtását. A digitális zöldigazolványok átmeneti időszakra szólnak. Használatukat az EU azonnal felfüggeszti, mihelyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti a Covid19-világjárvány miatt kialakult nemzetközi népegészségügyi szükséghelyzet végét.

Az igazolvány korlátozott számú adatot tüntet majd fel, köztük a tulajdonos nevét és születési idejét, az igazolvány kiállításának dátumát, a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó releváns információkat, valamint az igazolvány egyedi azonosítószámát. Továbbra is a tagállamok dönthetik majd el, hogy a vírus elleni védettségüket igazolni tudó utazók esetében mely népegészségügyi korlátozásoktól – például tesztelési kötelezettség vagy karantén elrendelése – tekintenek el, de ezeket a mentességeket a digitális zöldigazolvánnyal rendelkező utazókra is alkalmazniuk kell. Ez a kötelezettség a javaslat szerint az uniós forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező vakcinákra korlátozódik majd, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezeken felül más vakcinákat is elfogadnak.
A digitális zöldigazolvány mindegyik uniós tagállamban érvényes lesz, és a rendszerhez Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat. A zöldigazolványt az uniós polgárok és családtagjaik részére kell kiállítani (akkor is, ha családtagjaik nem uniós ország állampolgárai), továbbá az EU-n kívüli országok állampolgárságával rendelkező azon polgárok számára, akiknek az EU-ban van a lakóhelye. 

A be nem oltott személyekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés megelőzésére a Bizottság javasolja, hogy a digitális oltási igazolvány mellett hozzanak létre olyan igazolványokat is, amelyek igazolják az elvégzett koronavírustesztek eredményeit, illetve azt, hogy az igazolvány tulajdonosa felgyógyult a Covid19-megbetegedésből. Mindazonáltal a digitális zöldigazolvány nem lesz előfeltétele a szabad mozgásnak.
Ahhoz, hogy a rendszer még a nyár előtt megkezdje működését, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak mielőbb el kell fogadnia a Bizottság javaslatát. Ezzel párhuzamosan a tagállamoknak életbe kell léptetniük az e-egészségügyi hálózat (az elektronikus egészségügyért felelős nemzeti hatóságokat összekötő önkéntes hálózat) részeként elfogadott bizalmi keretrendszert és technikai standardokat, hogy biztosítsák a digitális zöldigazolványok idejében történő bevezetését, interoperabilitását és a személyes adatok védelmének teljes körű megtartását.
A digitális zöldigazolványra vonatkozó bizottsági rendeletjavaslatA digitális zöldigazolványnak a tagállamok területén jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok részére történő kiállításáról szóló rendeletre irányuló javaslatA digitális zöldigazolványt ismertető bizottsági weboldalE-egészségügyi hálózat: az oltási igazolványok interoperabilitására vonatkozó iránymutatásE-egészségügyi hálózat: az igazolványokra vonatkozó bizalmi keretrendszer tervezete

Koronavírus: közös út Európa biztonságos újranyitásához

Az európai vezetők március 25-i ülése előtt az Európai Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki összehangolt megközelítést arra vonatkozóan, hogyan fogják fokozatosan feloldani a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, amikor ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Ma kiadott közleményében a Bizottság felvázolja a kiegyensúlyozott és közös uniós megközelítés felé vezető utat, és azt is, hogy mit kell tenni azért, hogy az európai polgárok mielőbb visszatérhessenek régi életükhöz, és hogyan lehet elérni, hogy erre biztonságosan, fenntarthatóan és a vírus további terjedését megakadályozva kerüljön sor.

Bár a járványvédelmi intézkedéseket folytatni kell a megfelelő átoltottság eléréséig, az unión belül meg kell teremteni a biztonságos és tartós újranyitás feltételeit, hogy a polgárok élhessenek jogaikkal, és újrainduljon a gazdasági és a társadalmi élet. Ez magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó digitális zöldigazolvány bevezetését, a válaszintézkedések közös keretrendszerének kidolgozását és alkalmazását, további tesztelési stratégiákra (például a vírusváltozatok nyomon követését célzó szennyvízvizsgálatokra) vonatkozó iránymutatás előterjesztését, valamint olyan beruházások megvalósítását, melyek diagnosztikai, illetve terápiás eszközök fejlesztésére és gyártására irányulnak.

A közlemény azt is kiemeli, milyen intézkedések révén lehet világszerte javítani az ellenálló képességet a globális oltóanyag-ellátást elősegítő COVAX-eszköz és egy uniós oltóanyag-megosztási mechanizmus kialakítása révén.

Az Európai Bizottság hivatalos közleményeA koronavírus és a Covid19-vírusvariánsok szennyvizekben történő előfordulásának szisztematikus nyomon követéséről szóló bizottsági ajánlás