DiscoverEU: Fiatalok, irány Európa!

Az Európai Bizottság – miként tavaly – az idén is meghirdeti a DiscoverEU kezdeményezést, amelynek révén az Európai Unió területén élő 18 éves fiatalok utazási igazolványokhoz juthatnak. Az érdeklődők 2019. május 16-ig jelentkezhetnek a ma közzétett pályázati felhívásra. A sikeres pályázók 2019. augusztus 1. és 2020. január 31. között kelhetnek útra, hogy felfedezzék Európa gazdag kulturális örökségét, új emberekkel ismerkedjenek meg, más kultúrákról tanuljanak – egyszóval átéljék, mit jelent az egységes Európa.

A mai felhívásra azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik 2000. július 2. és 2001. július 1. között születtek (e két napot is beleértve), és készen állnak arra, hogy 2019. augusztus 1. és 2020. január 31. között beutazzák Európát. A résztvevők egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Mindenekelőtt vasúttal fognak utazni, kivételes esetekben azonban más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek. Az érdeklődők az Európai Ifjúsági Portálon jelentkezhetnek. A pályázatok elbírálását és a nyertes jelentkezők kiválasztását értékelő bizottság fogja végezni. A pályázókat a Bizottság 2019 júniusában értesíti az eredményről.

Az Európai Bizottság az idén a DiscoverEU tanulási dimenziójának fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. A résztvevők tájékoztatást és utazási tanácsokat kapnak azt illetően, mely helyeket érdemes meglátogatniuk Európában. Utazásaik során szervezett közösségépítő rendezvényeken is részt vehetnek, és utazási naplót is kaphatnak, hogy feljegyezhessék élményeiket. A Bizottság arra törekszik, hogy a DiscoverEU kezdeményezést mindenki számára elérhetőbbé tegye. Evégett könnyebben kezelhetővé teszi a jelentkezési rendszert, pénztárcabarát utazási ötletekkel látja el az indulókat, és – amennyire csak lehetséges – a fogyatékkal élő fiatalok igényeit is igyekszik figyelembe venni, hogy ők se maradjanak ki a lehetőségekből.

A Bizottság 2018 júniusában 12 millió eurós kezdeti költségvetéssel hirdette meg a kezdeményezést, melynek idei költségvetése már 16 millió euró. A DiscoverEU rendkívül sikeres: a tavaly két alkalommal közzétett pályázati felhívásra kereken 180 000 fiatal adta be a jelentkezését, és közülük csaknem 30 ezren nyerték el a lehetőséget, hogy megtapasztalják Európa kulturális sokszínűségét és közös értékeit.

Az egyes uniós országok fiataljai olyan arányban jutottak utazási igazolványhoz, ahogyan az adott ország népessége arányul az EU teljes lakosságához. Magyarországról 5854-en pályáztak, közülük 572-en kaptak utazási igazolványt. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy 2019 vége előtt negyedszer is pályázati felhívást tesz majd közzé az érdeklődő fiatalok számára.

Kérdések és válaszok; Tájékoztató a DiscoverEU-ról; Európai Ifjúsági Portál: DiscoverEU