Nőtt a diákok órabére – a szegény térségekben a fizetés is alacsony

Az első negyedévben nőttek az órabérek a diákmunka-ágazatban. A nappali tagozatosok által elérhető átlagos órabér Budapesten nettó 1200 Ft körül alakul, a fővároson kívül 10–30%-kal kevesebb. Természetesen (?) a városokban, a kis településeken, illetve az ország keleti, szegény térségeiben alacsonyabbak a bérek, mint az Észak-Dunántúlon vagy a többi ipari központban – derül ki a legnagyobb iskolaszövetkezeteket tömörítő és ezzel a piac felét lefedő DiákÉSZ, azaz a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége tagjainak nemrég összesített adatai alapján.

Évekkel ezelőtt nem volt ekkora az eltérés a bérezésben. A fizetések látványos emelkedésében egyaránt szerepet játszanak a múlt években lezajlott minimálbér-emelések és a munkaerőhiány. A képzettséget nem kívánó, gyors betanítással elvégezhető munkák (pl. egyszerű fizikai, irodai munkák, adatrögzítés, fénymásolás, címkézés, csomagolás, árufeltöltés stb.) jellemző bérsávja óránként nettó 800–1000 forint. Az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai-gyakornoki munkák esetében információ-technológiai, mérnöki és pénzügyi területeken 1300–1500 Ft-os órabért ajánlanak a munkát kereső diákoknak. A kettő között helyezkedik el az 1000–1300 Ft-os órabérrel megfizetett, nyelv- vagy más speciális tudást kívánó munkák köre.

A teljes képhez tartozik, hogy különféle pótlékok révén a képzettséget nem igénylő munkáknál is van lehetőség magasabb bérekre.

Valamennyi iskolaszövetkezeti munkára igaz: a diákok a tanulmányaikhoz és a szabadidejükhöz igazodó, biztos fizetéssel járó tevékenységet választhatnak ott, ahol mentor vagy kapcsolattartó szakember segíti őket abban, hogy megtalálják a tanulással összeegyeztethető, képességeiknek leginkább megfelelő, fizetős elfoglaltságot.