Bankkártya alapú segélyprogramok menekülteknek

Az Európai Unió menekülteket segélyező programjairól – köztük a törökországiról – az utóbbi időben kialakult polémia kapcsán az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete fontosnak tartja tisztázni, hogy a háborús övezetekből menekülő emberek ellátása nem csupán humanitárius kötelezettség, hanem a nemzetközi jog által előírt feladat is egyben a menekülteket befogadó országok számára. Amikor pedig egy-egy ország nagyon nagyszámú menekültet kénytelen egyszerre ellátni, előfordul, hogy egyedül nem képes előteremteni az összes menekült ellátásához szükséges erőforrásokat, és így nemzetközi támogatásra szorul. Ennek megfelelően az EU is számos, sok menekültnek átmeneti otthont adó országban nyújt támogatást.
 
Az uniótól a legnagyobb támogatást a törökországi program kapja, hiszen Törökországban tartózkodik a legtöbb menekült a világon: jelenleg kb. 3,5 millió ember, akiknek a túlnyomó többsége a szíriai konfliktus elől menekült el. A Törökország által regisztrált menekültek, menedékkérők nehéz körülmények között élnek, küzdenek a normális élet lehetőségéért, ellátásuk pedig Törökország számára hatalmas kihívást jelent.
 
Az Élelmezési Világprogrammal, a Török Vörös Félholddal és a török kormánnyal együttműködve az EU 2016-ban indította el humanitárius programját a helyzet enyhítése érdekében. Ennek része az ún. Sürgősségi Szociális Biztonsági Hálózat (ESSN), amely egy pénztámogatást nyújtó szociális segélyezési rendszer.
 
Az ESSN rendszer bankkártyákon keresztül pénzsegélyt biztosít a leginkább veszélyeztetett másfél millió menekült számára. A kártyákra minden hónapban fix összegű támogatás érkezik az alapvető szükségletek fedezésére. A menekültek ebből fizethetik lakhatásukat, és vásárolhatnak élelmiszert, gyógyszereket – bármit, amire családjuknak leginkább szüksége van.
 
A bankkártyás segélyezési rendszer a természetbeni támogatásnál hatékonyabb és olcsóbb, valamint megkönnyíti a helyi társadalomba való beilleszkedést. Emiatt e segélyezési forma világszerte terjed. Fontos megjegyezni, hogy a törökországi programban, ahogy például a kb. 100 ezer embert segítő görögországiban is, a kártyákat csak az adott állam területén lehet használni, a kedvezményezettek személyazonosságát pedig havonta ellenőrzik. Ezen felül a bankkártyás rendszer a kedvezményezettek számára több méltóságot biztosít, mivel így normálisabb életet élhetnek, megvásárolhatják maguknak a szükséges termékeket, és nem kell órákig várakozniuk az élelmiszerosztásokra.
 
A menekült családok jelenleg családtagonként havonta 120 török lírát (kb. 6000 Ft) kapnak, a család nagyságától függően további negyedéves pótlékkal. Az EU eddig kb. 1 milliárd eurót különített el e programra.
 
Fontos kiemelni, hogy Törökországban a Szíriából menekülők milliói az első biztonságos országban megkapott támogatásnak köszönhetően alapvető ellátáshoz, szociális biztonsághoz, közszolgáltatásokhoz jutnak. Így a segítséget oda visszük, ahol szükség van rá, megelőzzük az Európa felé irányuló további migrációt, és esélyt adunk a menekülők hazatérésére a konfliktus rendezése után.
 
A Bizottság az átláthatóság céljából a tagállamokat, az Európai Parlamentet, valamint a többi között a weboldalain és sajtóközleményeken keresztül a közvéleményt is rendszeresen tájékoztatja a programok megvalósításáról.