Dominique Pradaliét választották az IFJ új elnökévé

A francia Dominique Pradalié-t, az Újságírók Nemzeti Szövetségének (SNJ) tagját választották meg ma az Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ) elnökévé az ománi Muscatban tartott 31. IFJ-kongresszuson. Dominique Pradalié az IFJ végrehajtó bizottságában eltöltött hat év után a marokkói Younes Mjahedet követi. (A nyitó kép forrása: fairobserver.com)

Dominique Pradalié ( bal oldali képen) egész pályafutásán a francia közszolgálati műsorszolgáltatásban dolgozott, az ORTF-től a France Télévisions-ig, és a France 2 esti híradójának főszerkesztője volt.

Újságírói karrierje mellett Dominique Pradalié önkéntes alapon szakszervezeti tevékenységet is folytatott. A France Télévisions-nál különféle megbízatásokat töltött be az újságírók képviseletére – a személyzet delegáltjaként, az üzemi tanács tagjaként és a vállalat szakszervezeti képviselőjeként.

A szakszervezeten belül regionális (Ile de France szekció) és országos szinten is megválasztották az SNJ, az Újságírók Nemzeti Szövetsége jogi és nemzetközi ügyekért felelős főtitkárának és szóvivőjének 2021-ig.

Jelenleg az SNJ nemzeti bizottságának, a szakszervezet parlamentjének tagja, és az IFJ végrehajtó bizottságának tagja az angers-i kongresszus (2016) óta, miután a tuniszi kongresszuson (2019) újraválasztották.

Dominique Pradalié a múlt és végéig tagja volt a CCIJP, azaz Commission de la Carte d’Identité des Journalistes Professionnels, magyarul: Hivatásos Újságírók Személyazonosító Igazolványa Bizottságának, és jelenleg is tisztségviselő a hivatásetikai és újságíró-védelmi egyesületben a szakma speciális franciaországi joghatóságában.

A Nemzetközi Újságíró-szövetség 1926-i párizsi alapítása óta Dominique Pradalié az IFJ második női elnöke; az első Mia Doornaert belga újságírónő volt 1986-1990 között.

Pradalié asszony elődje, Younes Mjahed marokkói újságíró 2019–22 között töltötte be az IFJ-elnöki tisztséget. Utódának hivatali ideje 2026-ig tart, amikor az IFJ a fennállásának 100. évfordulóját ünnepli.

Pradalié asszony a megválasztásakor elmondta: Az IFJ elnökségébe való megválasztásom nagy büszkeséggel tölt el, miután a megtiszteltetés mindenekelőtt Franciaországé. A sajtószabadságot világszerte támadások érik, és az újságírók az első áldozatok. Viszont a polgárokat sújtják a leginkább, mert a demokráciákat a médiájuk és a tájékoztatás minősége alapján ítélik meg, aminek őszintének, teljesnek, függetlennek és pluralistának kell lennie.

Dominique Pradalié arra is rámutatott, hogy az újságíró-gyilkosok büntetlensége elleni IFJ-egyezményt az ENSZ Közgyűlésének el kellene fogadnia: „A szolidaritást és a kollektív fellépést mindenütt meg kell sokszorozni, hogy az újságírók küldetését és szerepét a társadalomban előmozdítsuk és emlékezetünkbe idézzük”.

Anthony Bellanger, az IFJ főtitkára elmondta: Régóta ismerem Dominique-ot – együtt voltunk aktivisták a francia kollégákat képviselő SNJ-ben, az Újságírók Nemzeti Szövetségében; széles körben ismert az IJF frissen megválasztott elnök asszonyának a hivatás és az újságírók iránti elkötelezettsége nem csupán Franciaországban, hanem világszerte. Nem ismert, nem ismer időt és fáradságot legveszélyeztetettebbek védelmében; egyike azoknak a tapasztalt, a társadalmi valósággal kapcsolatban lévő önkéntes aktivistáknak, akikre az IFJ-nek szüksége van.