E-health-piac: Fetaphon, a magzatfigyelő

Az eHealth Weeken az alábbi új egészségügyi termékeit és szolgáltatásait mutatja be az érdeklődőknek a Telekom:

Fetaphon (a képen): A terhességek mintegy ötöde kockázatosnak tekinthető. Ezek a terhességek nem feltétlen veszélyesek közvetlenül az anya vagy a magzat egészségére, ugyanakkor a kockázatos terhesség azt jelenti, hogy a terhesség idején fokozott ellenőrzés szükséges. A Fetaphon alkalmazásával a kismama képes a kardiotokográfiai tesztet (vagyis a CTG-t) otthon önállóan elvégezni, azaz mérni a magzat(ok) szívritmusát. A berendezés 
akusztikusan rögzíti a szívhangot, anélkül, hogy az anyára vagy a magzatra bármilyen hatást gyakorolna. A mérést követően az adatokat a mobil hálózat segítségével közvetlenül az egészségügyi központnak (Tele-Medicine Center) küldik el. Itt az adatokat szoftver segítségével megjelenítik. Az eredményt egy orvoscsoport elemzi és értékeli ki, majd erről tájékoztatják a kismamát. Komplikáció esetén az orvos haladéktalanul kapcsolatba lép a kismamával, és megbeszélik a további teendőket. 

A Mobil e-Egészségügyi Asszisztens szolgáltatás olyan logisztikai, információs, interaktív mobiltechnológián alapuló 
megoldás, amely segíti a betegek egészségügyi intézményen belüli és közötti tájékozódását, azáltal, hogy különböző típusú logisztikai és egészségügyi információkat, kiegészítő szolgáltatásokat nyújt a számukra. Az egészségügyi intézménybe érkezésekor a beteg tájékoztatást kap a vizsgálat, konzultáció helyszínéről, a várakozók számáról, a várakozási idő hosszáról. A beteg tájékozódhat továbbá az egészségügyi intézményről és orvosairól, az őt érintő betegségekről, megelőzésükről, a vizsgálatokról és menetükről. 

A PraxisPlatform automatizált kommunikációra épülő beteginformációs rendszer; összekapcsolja és támogatja az 
egészségügy legfőbb szereplőit: a pácienst, az orvost/gyógyszerészt, valamint a gyógyszer- és gyógyászati 
segédeszköz-gyártókat. A rendszer lehetőséget kínál a gyógyszergyártók és gyógyászati segédeszköz-gyártók 
számára, hogy értéknövelő szolgáltatásokkal segítsék a készítményeiket szedő vagy használó páciensek 
gyógyszerszedési tudatosságát. 

Tavalyelőtt a Magyar Telekom megvásárolta a kórházi alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó International System House (ISH) Kft.-t. A Versenyhivatal jóváhagyásával 2009. december 1-je óta az ISH Informatika Kft. a Magyar Telekom Csoport önálló leányvállalatként működik, az Üzleti Megoldások Üzletág (T-Systems) szakmai felügyelete alatt.