E-útdíj: hiánycikk lesz a mobil GPS is

A fuvarozók szívesebben választanának fixen beépített GPS-nyomkövetőt a július 1-jétől érvényes kötelezettség teljesítésére, ugyanis az útdíjfizetés szempontjából ez a legmegbízhatóbb megoldás, használatával már flottakövetési szolgáltatások is elérhetővé válnak. Miután beszerelték, nem lehet eltávolítani, észleli a szabotázst és riasztást küld a központnak. Probléma lehet azonban, hogy csak szakszerviz szerelheti be, ám július 1-jéig már valószínűleg nem lesz elég idő ekkora mennyiségű eszköz beépítésére – mondta el a Secret Control GPS Kft. kereskedelmi vezetője.

Szász Jánoshozzátette: a mobil, szivargyújtóról üzemelő eszközök éppen emiatt könnyebben beszerezhetők és üzembe helyezhetők. A fuvarozók szerint azonban a hordozható egységeknél nagyok a biztonsági kockázatok. Mivel szivargyújtóról működnek, az bármikor elromolhat. A belföldi fuvarokon dolgozó gépkocsiparkban szép számmal vannak idős járművek, amelyekben akár menet közben is fölmondhatja a szolgálatot a szivargyújtó.

A vállalkozó ráadásul tetemes büntetésre számíthat, ha a sofőr elfelejti csatlakoztatni a díjfizetésre szolgáló eszközt, vagy szándékosan próbál trükközni az útdíjjal, és megkockáztatja, hogy néhány szakaszon nem használja. A lopás veszélyének is ki van téve a mobileszköz, ráadásul ilyen esetben nemcsak újat kell venni, de azt megint regisztrálni is kell az Állami Autópálya-kezelő rendszerében – tette hozzá a szakértő.

Szász Jánosszerint emiatt sokan gondolkodnak inkább a beépített rendszer beszereltetésén. Az útdíjfizetésre szolgáló egységre ugyanis többlet szolgáltatásként flottakövetést is kérhet a vállalkozó, márpedig több megbízónak végzett szállítás, terítés esetén csak ennek segítségével tudja egyszerűen kiszámítani, melyiken mennyi útdíjat érvényesítsen.

A megfelelő fizetési mód és a hozzá tartozó elektronikai rendszer kiválasztásában segíthetnek a nemzetközi példák is. Németországban a „toll collect” fizetési rendszer működik a 12 tonnánál nagyobb összsúlyú járművek esetében. Az elektronikus fizetéshez szükséges OBU-eszközt (on the board unit) a járműbe telepítik és csak szakszerviz építheti be. Ezenkívül ott is lehetséges a kézi könyvelés, amit a kijelölt terminálokon személyesen, vagy az interneten lehet megtenni.

Szlovákiában 2010 óta működik a kilométer alapú útdíjfizetési rendszer. Ott egyaránt használható beépített és szivargyújtós GPS-egység. Tapasztalatok szerint a fixen telepített megbízhatóbb, többet is adtak el belőle, mint a mobilból. Szomszédainknál ráadásul lehetőség van utólagos díjfizetésre, ahhoz viszont csak a beépített eszköz adatait fogadják el hitelesnek. (Hazánkban a rendszer üzembe helyezésekor még nem lesz utólagos fizetési mód.)

A 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járműveket üzemeltetők az útdíjat kétfajta módon fizethetik ki. Akik semmiféle eszközt sem szereztek be, azok július elsejétől előre megváltható szakaszjeggyel közlekedhetnek. Ez a legkörülményesebb és a legkötöttebb fizetési forma. Ennél jobb megoldás, ha a meglévő, vagy ezután kialakítandó flottakövető rendszereket összehangolják az ÁAK hálózatával, és a jeladó adatai alapján teljesítik a fizetési kötelezettséget.

Az Állami Autópálya-kezelő szerződést köt a nyomkövető társaságokkal, amelyek a műszaki hátteret, adatszolgáltatást adják az útdíjfizetéshez. A fuvarozók a beépített nyomkövető rendszer információi alapján számolnak el.

Az Országgyűlés június 4-én fogadta el a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt a közúti teherfuvarozók számára. A díjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július 1-jétől. Ezzel párhuzamosan a kormány több mint tízmilliárd forintos kompenzációs csomagot is ígér a fuvarozóknak, de döntés még nincs. Az útdíjjal kapcsolatban is csak végrehajtási rendelettervezet létezik. Ez alapján a tengelyszámtól függően a gyorsforgalmi utakon a legalsó, J2 díjkategóriába tartozó gépjárművek kilométerenkénti díja 49,90 forint, a középső J3 kategóriában 70,02 forint, a legfelső, J4 díjkategóriában pedig 108,38 forint lesz. Főúton járműkategóriánként 21,23 forint, 36,75 forint, 67,60 forint a díj. Az útdíjat a jármű környezetvédelmi kategóriába sorolása is módosítja. A legrosszabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járműnél a legmagasabb a szorzó, 1,2, a legalacsonyabb szorzó értéke 0,8.