Édes, egészséges élet: Legyen minden nap mézes nap

Miközben a világon évtizedek óta töretlenül erősödik a természetes táplálkozás iránti igény, és ezzel összefüggésben növekszik a mézfogyasztás, hazánkban az utóbbi években nem igen mozdul a mutató.

A magyar átlagosan évente 80 dekát fogyaszt a természetnek ebből a semmivel sem pótolható csodájából. Pedig nem pusztán egy édes csemege, hanem hihetetlen ásványianyag-, vitamin-, enzim- és egészségescukor-forrás, immunerősítő a természet patikájának egyik legösszetettebb gyógyszere a valódi méz. Nem véletlenül időzíti ezekre a napokra a fogyasztásösztönző kampány nyitányát a fázós, influenzás időszak elé az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az idei mézkirálynő és a mézlovagok.

A pesti Mezőgazdasági Múzeumban ma tartott tájékoztatón felvonultak a hazai mézlovagrendek, az idei mézkirálynő az udvarhölgyeivel. Hallhattuk, hogy az uniós méztermelés tizedét hazánk adja, ami nem csupán a szorgos, olykor igencsak veszélyeztetett méheket dicséri, hanem a kiváló szakembereinket is. Az időjárás szélsőséges kilengései, a tömeges mérgezéses méhpusztulás, meg az, hogy nincsen állami képzésben méhészoktatás, és elöregszik a szakma, tehát lassan nem lesz kitől tanulni sem, mind-mind ellene hat az ágazati sikereknek. Az sem jó, hogy a hazai méztermelésnek mindössze ötöde fogy el itthon. A jelenlegi méhcsalád-állománynak köszönhető az agrárium ökológiai egyensúlya, hiszen a méhek, nem csupán mint méztermelők, hanem mint beporzók is fontos munkásai a mezőgazdaságnak.

Magyarországon mintegy 15 ezer méhész 1,2 millió méhcsalád gondját viseli. Az éves méztermelés 15–30 tonna. Itthon az egyik legnépszerűbb az akácméz, kívüle hárs- és vegyes virágmézből fogy a legtöbb.

A szakemberek nem győzik elégszer fölhívni a figyelmet arra, hogy óvakodjunk az iparilag előállított műmézektől, amelyek bár jóval olcsóbbak a valódinál, egyáltalán nem tekinthetőek méznek, ha kevertek is beléjük némi valódi mézet. Tőlük senki se várjon semminemű jótékony hatást.

A fogyasztók biztos tájékozódását segítheti, hogy a valódi, a hazai termelők adalékokat nem tartalmazó természetes mézei jellegzetes, dombornyomott üvegben, és OMME zárszalaggal ellátva jelennek meg a kereskedelemben. A közvetlenül a méhészektől vásárolt termékek valódiságában se kételkedjék a vásárló.

Szanki méz a Kiskunságból.

Ma délelőtt a többi között elhangzott: ha mindenki naponta csak egy kávéskanál mézet fogyasztana, akkor ezzel a teljes hazai termelést itthon fogyasztanánk el. És ami ennek következménye: ezáltal a magyar népesség is a mainál egészségesebb lenne.

Az ábrándoktól elszakadva, érdemes Micimackó bölcsességét követni: „A mézkészítésnek pedig egyetlen értelmes okát és célját abban látom, hogy én a mézet megegyem”.