EFOTT immár sokadszor: Sukoró, július 13–17.

Napjainkra az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, azaz az EFOTT a maga mintegy 120 ezer résztvevőjével kiemelkedő eseménnyé lépett elő a hazai fesztiválkínálatban. Magyarország legnagyobb felsőoktatási hallgatói eseménye.

Azonban az EFOTT nem csupán buli, mivel a fesztivál szervezői évek óta kiemelkedően sokat tesznek a zenei események mellett a látogatók sport-, gasztro- és kulturális életének fellendítésére is. Így aztán a napközbeni programok évről-évre bővülnek, nem csupán mennyiségben, hanem színvonalukat tekintve is.

Az idén a Velencei-tó északi partján rendezik meg a fesztivált, ahol – miként mai tájékoztatójukon a szervezők elmondták – minden eddiginél nagyobb parti ígérkezik. Strand, koncert, civil tér, strandfoci, mozi és több, mint 100 magyar, illetve külföldi sztárfellépő egy helyen. A hely a tavalyinál is jobb, főleg ígéretesebb, hiszen kicsit távolabb került a sukorói lakosok házaitól, viszont közelebb a vízparthoz, a strandhoz. Megalapozott reményekkel tekinthetnek a szervezők a jövő elé, hiszen itt épülhet majd állami segítséggel az a központ, ami gondoskodik a látogatók kulturált, pénztárcabarát elhelyezéséről, nem csupán az éves rendezvény idején. Most viszont még érdemes összepakolni a sátrat, és úgy útra kelni, mert az olcsó szálláshelyek a környéken véges számúak.

Az idei rendezvény házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem lesz, így adja magát a vezérlő elv is, hogy igazán zöld legyen a fesztivál. Az egyetem rektora a mai beharangozó tájékoztatón elmondta: a cél, hogy ez legyen az a fesztivál, amelyik nulla szemetet, hulladékot termel. Ezt a világra szóló célkitűzést pedig úgy valósítják meg, hogy minden evőeszköz, pohár és a vendégek ellátását szolgáló eszköz újrahasznosítható, vagy lebomló anyagú. Egész idő alatt elszántan tesznek azért, hogy a részvevőkben is erősödjék az igény a környezettudatos élet iránt. Minél kisebb ökolábnyomot hagyjunk a már erősen betegeskedő bolygónkon.

A bulihelyszín összes színpadának programjáról és a jegyvásárlási lehetőségről, illetve árakról, valamint fontos információkról idejében értesülhetnek, akik még csak tervezgetik az idei nyarat. Egyetlen kattintás elegendő.

Az első EFOTT helye a Pécs melletti Abaliget volt, 1976 nyarán 25 felsőoktatási intézmény 350 hallgatója vett részt a négynapos eseményen. A következő években a látogatószám folyamatosan nőtt (1977: Debrecen, 750 részvevő, 1978: Keszthely, 800 efottozó, 1979: Nyíregyháza, 900 fiatal, 1980: Sirok, 1000 fő, 1981: Fonyódliget, 1260 részvevő), az ezredfordulóhoz közeledve pedig már fiatalok tízezrei szórakoztak a hagyományossá vált EFOTT-on.

A szervezők és rendezők ma megígérték: ismét nagy élmény lesz, akárki meglássa. Így aztán csak azt ajánlhatják, hogy aki csak teheti, próbálja meg személyesen Sukorón, nem fog csalódni!