Egyelőre még jól menetel az építőipar

Novemberben negyedével több cég jött létre az építőiparban, mint amennyi megszűnt. Konkrétan: 407-et alapítottak, 323-at töröltek.

A növekvő cégszám azért is érdekes, mert a legtöbb ágazatra továbbra is a stagnálás vagy csökkenés a jellemző. Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője szerint a cégalapítás és a termelési mutatók tekintetében jól alakult az építőipari ősz; a tavaszi lendületvesztés feltehetően ideiglenes volt.

Elsősorban a második, sőt, még a harmadik negyedévben az látszott, hogy az építőipar négy év óta tartó „diadalmenete” lassul. Ám végül is csaknem valamennyi termelési és céginformációs mutató újra pozitívra váltott.

A cégtörlések száma az átlagon stabilizálódott az utolsó negyedévben, miközben az októberi cégalapítási mutató a múlt öt év legmagasabb értékét mutatta: 624 új építőipari céggel. Ehhez képest a novemberi 407 új cég viszonylag kevés, de még mindig jóval több, mint a törölteké.

Az ágazat októberi termelési mennyisége ötödével haladja meg az egy évvel azelőtti értéket, és szeptemberhez képest is 3,2 százalékos a növekedés. Ez az irányzat valamennyi építőipari ágazatban kimutatható, és még az új szerződések számában is. Az eddigi legjobb időszak visszatértéről azonban nem lehet beszélni, ugyanis az aktuális szerződésállomány tizedével elmarad az egy évvel ezelőttitől.

A kifizetetlen számlák továbbra is nyomasztják az ágazatot: novemberben 939 cég ellen végrehajtás, 61 ellen felszámolási eljárás kezdődött. Abszolút értékben továbbra is rendkívül magasak az 53 ezer céget magában foglaló iparágban.

A megszüntetésre irányuló eljárások tekintetében kedvezőnek számít, hogy a végelszámolások száma egy kicsivel megelőzi a felszámolásokét. Az Opten szakértője szerint 62 építőipari végelszámolás kezdődött novemberben, ekként látványos fehéredésről szó sem lehet. Évekkel ezelőtt még elképzelhetetlennek látszott, hogy több a végelszámolás, mint a felszámolás. Végeredményben az irány e tekintetben is biztató.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) novemberi értéke átlagosan 17 százalék körüli az építőiparban. Megyénként vizsgálva az index Vasban, Zalában és Győr–Moson–Sopronban érte el a legjobb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Szabolcs–Szatmár–Bereg megye produkálta.