Egyhetes sztrájk a győri Audi-gyárban

Gyorshírben jelentette a Magyar Távirati iroda, hogy egyhetes sztrájkot hirdetett holnap (csütörtök) reggel hat órától január 31-én reggel hat óráig az Audi Hungaria Zrt. egész területére az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), miután az érdekképviselet eredménytelennek nyilvánította az eddigi tárgyalásokat – közölte az AHFSZ elnöke ma kora délutáni sajtótájékoztatón Győrött. Németh Sándor elmondta, hogy a 168 óra alatt bárki csatlakozhat a gyár területén a sztrájkhoz, amely idő alatt a tárgyaló delegáció folytatja a megbeszéléseket. Ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól, a sztrájkot beszüntetik. (Kép: Audi Hungária Független Szakszervezet)

A szakszervezeti vezető elmondta: szeptember óta tartanak a tárgyalások a 2019. évi bérekről, és úgy vélték, hogy a bejelentés hatására lépni fog a vállalat és olyan megállapodás születik, amely minden munkavállaló számára elfogadható.

Horváth Zoltán, az AHFSZ járműgyári elnökhelyettese felidézte, hogy az idén január 14-én az érdekképviselet azért alakította meg a sztrájkbizottságot, mert eredménytelennek nyilvánította a tárgyalásokat. A hétnapos egyeztetési időszak alatt, január 18-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyár egész területén; a munkabeszüntetésben négyezernél több munkavállaló vett részt. 

A legutóbbi, keddi egyeztetésen a tárgyaló delegáció ismét átadta sztrájkkövetelését a vállalatnak, ami érdemben nem változott az előzőkhöz képest. A követelés tartalmazza, hogy

a bérmegállapodást egy évre rögzítsék úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló minden hónapban legalább egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás-bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.     

Az Audi vezetése két év alatt húszszázalékos béremelést javasolt, majd január 17-én a korábbi ajánlathoz képest „közel azonos mértékű”, új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek, ám a tárgyaló delegáció nem fogadta el. Nagy György, az AHFSZ járműgyári elnökhelyettese elmondta, hogy felmérések alapján a munkavállalók támogatják az érdekképviselet javaslatait, mindezek mellett szolidaritási nyilatkozatokat kaptak a wolfsburgi, az ingolstadti, a bolognai, a szlovák, a cseh és a lengyel gyárak érdekképviseleteitől is. 

Az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére közölte, hogy a vállalat tudomásul vette a sztrájk tényét, felkészül az esetleges következményekre. Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.